Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. ožujka 2018.

Jesper Juul: Kako djeci reći 'Ne' i ostali savjeti za roditelje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Djeca trebaju vodstvo u obitelji, no vodstvo nije isto što i odgoj. Bez vodstva u obitelji nema ni odgoja. Roditelji mogu odgajati zdravo dijete samo ako se u roditeljskoj ulozi osjećaju kompetentnima i vrijednima, a ne bespomoćnima', riječi su uglednog svjetskog obiteljskog terapeuta Jespera Juula

Jesper Juul je obiteljski terapeut i autor mnogih knjiga na temu obiteljskog života i odgoja, ali i veliki autoritet. Održao je dva zanimljiva predavanja u sklopu konferencije "Mliječni zub" u Zagrebu. Koliko ima veliki ugled među roditeljima i stručnjacima pokazala su i ova predavanja jer je jako puno sudionika željelo postaviti pitanje.

Vodstvo nije isto što i odgoj

"Djeca trebaju vodstvo u obitelji, no vodstvo nije isto što i odgoj: naime, bez vodstva u obitelji nema ni odgoja. Roditelji mogu odgajati zdravo dijete samo ako se u roditeljskoj ulozi osjećaju kompetentnima i vrijednima, a ne bespomoćnima. Razvoj osjećaja vrijednosti u djeteta gotovo posve ovisi o roditeljskom vodstvu. Djeca i roditelji mogu učiti jedni od drugih, ali roditelji prije svega moraju kod sebe otkriti i razviti osjećaj vlastite vrijednosti kako bi ga mogli razviti kod svoje djece", kaže Juul u svojoj knjizi "Kako biti vođa vučjeg čopora".

zloćesto dijete  popustljiva mama Možda te zanima... Djeca popustljivih roditelja postaju mali 'tirani' Vrtić

Roditelji su često izgubljeni u svakodnevici

Roditelji se često osjećaju potpuno izgubljeno kada se nađu u svakodnevnim situacijama, a "problematične" su obične stvari - ustajanje, spremanje, jelo i slično. Međutim, kako naglašava Juul, ako se roditelji moraju boriti to je jasan znak da nedostaje vodstvo. Ako odrasle osobe ne mogu djecu navesti na suradnju i sudjelovanje, trebali bi preispitati svoj koncept vođenja te ga promijeniti. Jesper Juul odlučio se za pojam "ravnopravnog dostojanstva" – i između muškarca i žene, ali i između odraslog i djeteta. Idealno vodstvo odrasle osobe moglo bi se opisati ovako: ono je proaktivno, fleksibilno, temelji se na empatiji, dijalogu i savjesti.

Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove'

Razlika između stvarnih djetetovih potreba i želja

Za početak, Juul je naglasio da treba napraviti razliku između stvarnih djetetovih potreba i želja. I onda znati kada djetetu reći NE, što je lako. Međutim, kako je objasnio ponekad je roditeljima teško to reći "ne" zbog sentimentalnih razloga; boje se da ih djeca neće voljeti. Mala djeca misle da su roditelji tu kako bi ispunjavali njihove želje, ali djecu treba naučiti da i drugi ljudi imaju svoje potrebe te tako vježbati njihovu socijalnu inteligenciju.

Na pitanje roditelja što napraviti kada se dijete baca i plače nakon što mu kažete "ne", Juul naglašava da treba ostati uz svoj 'ne', ali reći djetetu "Volim te, također". Mala djeca misle da ih roditelje ne vole, ako im ne ispunjavaju želje... treba im reći da nisu odbijena i da su voljena bez obzira što im se kaže 'ne'.

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

Treba li djeci objašnjavati zašto je nešto "ne"? Juul kaže da to ovisi o situaciji: "Dijete ponekad pita nešto samo iz znatiželje, a ponekad stvarno želi znati. Ako pita iz znatiželje kaže da roditelj nema potrebe za objašnjavanjem iako će ga dijete možda "mrziti" narednih pola sata. A ponekad to nije djetetov posao i ne mora znati".

Veliki problem roditeljima predstavljaju zahtjevi tinejdžera što im stvara pritisak, a često zbog stvari koje žele i natjecanja među mladima, roditelji mogu biti "zbunjeni", ali taj put je opasan. Juul savjetuje da se odlučite za "da" ili "ne" ovisno o svojim vrijednostima. "Mnoga djeca su frustrirana zbog toga kad roditelji kažu "ne", ali ih poštuju", kaže Juul u odgovoru na pitanje jednoj mami.

Možda te zanima... Epidemija popustljivog odgoja: Roditelji, preuzmite odgovornost! Vrtić

Roditelji ne trebaju težiti savršenstvu

Postoje opasnosti koje mogu otrovati svaki odnos, pa tako i onaj između roditelja i djece, a to je perfekcionizam. Roditelji trebaju biti uzor, "ali sklonost perfekcionizmu je opasnija od raka - nemoguće je biti savršen".

Jesper Juul je dao jedan divan savjet za roditelje jer koliko roditeljstvo znači odgajati dijete, to znači i osobni rast. "Djeca i roditelji mogu učiti jedni od drugih, ali roditelji prije svega moraju kod sebe otkriti i razviti osjećaj vlastite vrijednosti kako bi ga mogli razviti kod svoje djece", kaže Jesper Juul u svojoj knjizi. Rijetko primjećujemo što su nam djeca dala kao ljudska bića te je dao savjet za priznanje o vlastitom rastu zbog njihovog postojanja. Recite djetetu na rođendan koliko i što ste naučili od njega, koliko ste se i vi razvili kao osoba, a što je sve važno za vaš kvalitetan život. Rijetko primjećujemo što su nam djeca dala kao ljudska bića.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

Kako je dalje naglasio Juul, djeca razgovaraju s odraslima kako oni razgovaraju s njima te je dijalog jedini alat za odnos. Ako dijete govori na način koji se ne sviđa odraslima, roditelj treba objasniti djetetu da mu se to ne sviđa i postaviti granicu. "Najbolji roditelj je onaj koji je živ i pokazuje emocije. Vaš posao kao roditelja je pokazati kako biti živ, a ne savršen. Roditelji i djeca trebaju biti u obitelji u kojoj je normalno raditi greške", rekao je na kraju Jesper Juul.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.