Trudnoća Trudnica 07. svibnja 2019.

Prestanak pušenja u ranoj trudnoći smanjuje rizik od prijevremenog poroda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada si trudna, najbolje je uopće ne pušiti. Međutim, ako možeš prestati pušiti tijekom trudnoće, napravi to što ranije, smanjit ćeš rizik od prijevremenog poroda - stoji u novom istraživanju

Pušenje dok si trudna izlaže tvoje dijete nizu otrovnih kemikalija i povećava vjerojatnost ozbiljnih komplikacija kao što su mrtvorođenče, niska porodna težina i urođene mane. Zato, idealno, ako pušiš, trebala bi prestati i prije nego što zatrudniš. Nažalost, zato što cigarete stvaraju toliku ovisnost, odvikavanje od pušenja tijekom trudnoće može biti prava borba, ali je moguće. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association, nudi nadu za trudne pušačice.

Možda te zanima... Samo jedna cigareta dnevno u trudnoći povećava rizik od 'smrti u kolijevci' Trudnoća

Istraživači su analizirali podatke o rođenju više od 25 milijuna beba. Više od 2,6 milijuna žena pušilo je prije trudnoće, a četvrtina ih je prekinula tijekom trudnoće.

Evo što je istraživanje otkrilo:

  • Žene koje su prestale pušiti tijekom trudnoće, manje je vjerojatno da će roditi prerano u odnosu na žene koje su nastavile pušiti tijekom trudnoće. To vrijedi čak i za okorjele pušačice koji su prestale pušiti. 
  • Žene koje su prije prestale pušiti imale su manji rizik prijevremenog poroda. Na primjer, žene koje su pušile u srednjim dvadesetim godinama i koje su prestale pušiti u prvom tromjesečju, imale su 20% manji rizik od prijevremenog poroda. Ako su prestale u drugom tromjesečju, rizik se smanjio za 9 posto.
pušenje cigareta Možda te zanima... Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba Trudnoća

Istraživanje se oslanjala na podatke koje su dale same majke, tako da je moguće da su stope pušenja bile manje prijavljene. U rodnim listovima nedostajale su i informacije o nekim drugim pitanjima koja mogu utjecati na rizik prijevremenog poroda, kao što je uporaba alkohola tijekom trudnoće.

Prema Centrima za bolesti i prevenciju (CDC), 1 od 5 mama puši prije trudnoće, a gotovo 1 od 10 je pušač i u trećem tromjesečju.

Ako si trudnica i pušiš, micanje od te ovisnosti je jedan od najvećih darova koje možeš dati bebi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.