Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. veljače 2024.

Noćno buđenje kod djece: Što roditelji rade, a što bi trebali

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Vrijeme je da sama sebi priznam: Moje dijete ima problema sa spavanjem, a kao i mnogi nenaspavani roditelji diljem svijeta, ni ja nemam pojma što učiniti povodom toga'

"Svaku noć molim se da se to neće dogoditi. Ne ovu noć, sve samo ne to, šapućem sama sebi. Nakon slušanja muževog hrkanja, napokon zaspim... sve dok me u magli ne probudi moja dvogodišnja kćer. 'Mamice... Mama, mama, mamin krevet', cvili moja djevojčica. Pogledam na sat, dva je ujutro, kao i obično. Samo četiri sata nakon što sam ju napokon uspavala. Njezina kasna uspavljivanja i noćna buđenja postala su dio svakodnevice", piše Amelia Kibbie, mama dvogodišnje djevojčice koja svaku noć dolazi u njezin krevet

Možda te zanima... 4 situacije kad buđenje po noći nije dio dječjeg razvoja Vrtić

Amelia objašnjava kako joj nudi mlijeko, pjeva uspavanku, grli je, pokušava uspavati u njezinom krevetiću na sve moguće načine, ali bez sreće. "Mamim krevet", moli ju njezina djevojčica. "Popuštam, ušuškam je s nama u krevet, a ona me počinje udarati i gurati. 'Mama van', naređuje mi. Nakon još nekoliko gurkanja, grabim deku i odlazim spavati u dnevnu sobu. Da, moja kćer me je doslovno izbacila iz vlastitog kreveta. I to po peti put zaredom. Vrijeme je da sama sebi priznam: Moje dijete ima problema sa spavanjem, a kao i mnogi nenaspavani roditelji diljem svijeta, ni ja nemam pojma što učiniti povodom toga."

Ova mama stoga je počela proučavati probleme u spavanju te razgovarala s prijateljima, kolegama, a na kraju i stručnjacima. Ispostavilo se da 'pravu' stvar u ovakvoj situaciji roditelji zapravo jako rijetko čine.

15 savjeta za roditelje čija se djeca bude tijekom noći

Prva stvar koju treba učiniti: Metoda '100 koraka'

Moja kći i ostala mala djeca koja se bude noću i dolaze roditeljima u krevet - trebaju se ponovno 'trenirati' da ostanu u svojim krevetima. A to neće izgledati lijepo. Kao i svaka vježba, potrebno je vrijeme. Mnogi stručnjaci, uključujući i poznatu pedijatricu Jean Moorjani, predlažu metodu poznatu kao '100 koraka'.

"Ušuškajte dijete u krevet i zatim otiđite. I vaše dijete može otići. Zatim ga otpratite natrag do kreveta, ponovno ušuškajte i to se može ponavljati puno puta, ali ako zadržite stanje bez reakcije, dijete će shvatiti da niste ovdje kako biste se igrali s njime", objašnjava pedijatrica. Vrijedi pokušati. Bez obzira koliko bila umorna, pošalji dijete natrag u krevet sve dok ne shvati poruku.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što stvarni roditelji rade: Veći krevet

Dok sam zijevala iznad svoje treće šalice kave, žalila sam se o svom problemu kolegici koja me pitala u kakvom krevetu moja kći spava. "Trebali ste joj kupiti širi krevet", rekla mi je nakon što sam joj opisala obični dječji krevet svoje kćeri. "To je najbolja stvar koju smo mi učinili za svog sina. Kad god nam dođe u krevet, muž ili ja odemo s njim u njegovu sobu i zaspimo kraj njega. Ako ne može zaspati, jedno od nas ima mjesta zaspati s njim." I iskreno, da ponovno prolazim kroz sve, kupila bih kćeri veći krevet. 

Možda te zanima... 'Dijelimo krevet s petogodišnjim sinom i dosta nam je osuda' Vrtić

Druga stvar koju treba učiniti: Uvedi rutinu

Priznanje: Moja kćer nema rutinu spavanja. A zbilja bi trebala imati rutinu. "Uvijek savjetujem roditelja da imaju jasnu strukturu i rutinu koja je djeci potrebna kako bi znala što očekivati svaku večer. Primjerice, isključivanje uređaja (ekrana, igrica, crtića) i čitanje s nekim članom obitelji, kupanje, pranje zubića", govori pedijatrica. 

Uvedi ove rutine i dijete će bolje spavati

Što stvarni roditelji rade: Ostani s djetetom dok ne zaspi

Jedna poznanica rekla mi je kako izgledam jako umorna pa sam i s njom podijelila svoje noćne muke te ju odmah pitala ima li kakvih savjeta. "Gledaj TV s djetetom sve dok ne zaspi na kauču i tada ju premjesti u krevet. To sam ja radila sa svojim sinom. Nije htio zaspati kad bih mu čitala niti je uopće htio ležati u svom krevetu. Bila sam preiscrpljena da bih se svađala s njim na kraju dana, a ovo je funkcioniralo odlično", povjerila mi se.

Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Noćne more i strahovi u djece

Treća stvar koju treba učiniti: Skrati ili ukini popodnevni san

Još jedan provjereni način da tvoje dijete spava bolje noću je ograničavanje ili potpuno izbacivanje popodnevnih drijemanja. Prema istraživanju koje je proveo dječji neuropsiholog dr. Mark Mahone, ograničavanje popodnevno sna rezultiralo je ranijim odlascima u krevet, kvalitetnijim snom noću i boljim rezultatima na kognitivnim testovima

Što stvarni roditelji rade: I mama zaslužuje odmor, zar ne?

Doslovno sada, dok ovo pišem, moja kćer uživa u svom popodnevnom snu već dva sata. Kako bih inače uspjela bilo što napraviti tijekom dana? Uostalom, ne zaslužuje li mama malo odmora? Uf, vjerojatno bih je trebala ići probuditi. 

spavanje Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možeš ukinuti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.