Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. ožujka 2023.

Mama odviknula djecu od pelena u samo tri dana! Kako izgleda trodnevna metoda?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da je moguće naučiti dijete na kahlicu tijekom jednoga vikenda? Neki tvrde da jest. Svaki roditelj želi prijeći fazu pelena što je prije moguće. Srećom, prelazak na kahlicu ne mora biti dugotrajan proces, zahvaljujući metodi poznatoj kao trodnevno odvikavanje od pelena.

Hollin Parkinson, majka troje djece na TikToku objavila je video kako bi podijelila svoju pametnu metodu odvikavanja od pelena u tri dana, ostavljajući mnoge vrlo impresionirane.

"Morate biti psihički spremni zatvoriti se u kuću na tri dana i naučiti dijete kako da bude bez pelene", objasnila je Parkinson na samom početku videa te se požalila kako ne može podnijeti mijenjanje pelena nakon što su djeca napunila godinu dana. Otkrila je kako se za razdoblje odvikavanja od pelena pripremila kupujući razne vrste sokova i hrane s visokim sadržajem vlakana kako bi probava djece bila redovita.

@hollinparkinson How I potty trained my not even 2 year old in less than 3 days! #pottytrainghack #pottytrainningmom #pottytraininngtips #pottytrainining #pottytrainningfail #howtopottytrain #howtopottytrainmybaby #howtopottytrainwhentopottytrain #howtopottytrainatoddler #howtopottytrainababy #howtopottytrainaboy #pottytrainingababy #pottytrainingatoddler #sahm #momsoftiktok ♬ Mother - Meghan Trainor

Tri dana je dovoljno,  ali tri dana u kojima ćete se u potpunosti posvetiti svom djetetu i ovom treningu te nećete izlaziti iz kuće ni primati goste. Ne dajte da vas uznemiravaju neke druge obaveze. U ta tri dana neka sve bude posvećeno odvikavanju od kahlice.

''Ovo razdoblje zahtijeva vašu punu pozornost. Mislim, čak ni ne gledate u svoj telefon", kaže.

Nakon tri dana što su njezina djeca jela hranu pogodnu bogatu vlaknima, ova mama je reagirala na svaku njihovu potrebu za kahlicom. U videu, mama je otkrila da je naučila prepoznati dječje znakove koji su joj govorili da moraju ići na kahlicu, poput skidanja pelena u vrijeme spavanja. Isto tako, tvrdi da je ključno da roditelji s djecom razgovaraju o micanju pelena i korištenju kahlice ili WC-a. Njezin video u kratkom je vremenu postao viralan, a usput joj se javilo i mnogo roditelja koji su joj zahvalili na korisnim savjetima.

Kako izgleda trodnevni "trening"?

Kupite nekoliko kahlica. Stavite kahlicu u svaku glavnu sobu i kupaonicu u svom domu.

Pripremite dijete za odbacivanje pelena. Otprilike tjedan dana prije nego što počnete s odvikavanjem, pokažite djetetu hrpu pelena i objasnite mu da ih uskoro više neće trebati nositi jer neko vrijeme može biti "golo" kod kuće. Predstavite odvikavanje kao zabavan i uzbudljiv proces (ako vaše dijete ima najmanje 2 godine).

Dakle, za početak maknite pelene iz vidokruga, a dijete obucite u širu i dulju majicu, bez gaćica, hlačica i naravno bez pelena.  Djevojčicu jednostavno obucite u haljinice u kojima će moći sjediti. Sve navedene korake objasnite i pojasnite djetetu; zašto duga i široka majica, zašto nema pelena itd.

Kada dijete pojede ili popije, pokušajte ga prvi put odvesti na tutu ili toalet. Ako se popiški, čestitajte mu, a ako ne uspije, bez brige, počistite i oboružajte se strpljenjem. Važno je da budete pozitivni, nemojte ih grditi.

Ovo nije vrijeme da budete gadljivi. Vaše dijete u početku će piškiti i kakati posvuda, ali to je vaše dijete i ono jednostavno mora naučiti ići na toalet, a najbolje će naučiti tako da vidi što radi i samo shvati što uopće znači vršiti nuždu.

Trodnevni plan

1. dan

  • Ustanite s djetetom čim se probudi. Odjenite ga u široku majicu / haljinicu.
  • Gledajte znakove koje dijete šalje kada treba na toalet.
  • Kad počne ići, brzo ga odnesite do kahlice i kažete nešto poput: "pi odlazi u kahlicu."
  • Vodite računa da dijete jede redovito i pije puno vode i tekućine kako bi često trebalo na toalet.  
  • Proslavite uspjeh svog djeteta kad god se dijete popiški u kahlici, a ne po podu.
  • Kad se to dogodi, zaplešite svoj sretni ples. Također možete dati pohvale, petice itd.
  • Recite djetetu da je vrijeme za kahlicu prije spavanja.
  • Stavite djetetu pelenu prije nego što ode na spavanje.

2. dan

  • Slijedite upute za prvi dan.
  • Nakon popodnevnog drijemanja 2. dana, planirajte zajedničku šetnju nakon što se dijete popiškilo u kahlicu. Nemojte se zadržati dulje od 30 minuta i obavezno sa sobom ponesite kahlicu.
  • Neka dijete nosi široke hlače bez pelena ili donjeg rublja.
  • Uvijek sa sobom nosite rezervnu odjeću.

3. dan

  • Slijedite upute za prvi dan.
  • Nakon popodnevnog drijemanja, izađite u šetnju na 30 minuta (baš kao i drugog dana).
  • Neka vaše dijete svaki put koristi kahlicu neposredno prije izlaska iz kuće.
  • Odjenite dijete u široke hlače/majice bez donjeg rublja.
  • Ponesite sa sobom presvlaku i kahlicu za slučaj da dijete treba na toalet dok ste izvan kuće.

Što nakon trodnevnog treninga?

Nakon što se dijete uspije pomokriti 10 - 12 puta u kahlicu, možete očekivati ​​da će se početi navikavati na kahlicu kada mora ići na toalet. 

  • Neka vaše dijete bude golo ispod struka kad ste kod kuće kroz sljedeća tri mjeseca (po potrebi možete koristiti pelene za vrijeme drijemanja i noću.)
  • Odjenite dijete u široke hlače/ haljinice bez donjeg rublja i pelena, kad god nije kod kuće - uključujući i u vrtiću.
  • Nakon tri mjeseca, počnite nositi lagane gaćice.
  • Uvijek nosite prijenosnu putnu kahlicu u automobilu i koristite najbližu javnu kupaonicu kad god ste vani.

Ako vaše dijete nema sluha za korištenje kahlice nakon trodnevnog treninga za kahlicu, pričekajte mjesec ili dva, a zatim pokušajte ponovno (Ili pričekajte dok vaše dijete ne napuni 2 godine ako je mlađe od toga):

Loša strana "treninga"

  • Tri dana uglavnom ste prikovani za kuću dok promatrate svaki potez svog djeteta.
  • Dobivanje slobodnog dana za trening može biti teško za dva zaposlena roditelja, stoga trening rezervirajte za vikend.
  • Dovršetak postupka odvikavanja i praćenje može biti izazov.
  • Odgojitelji u vrtiću možda neće htjeti ili moći čuvati vaše dijete bez pelena ili donjeg rublja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.