Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. srpnja 2022.

Bebu od 6 mjeseci lakše je odviknuti od pelena nego dijete koje prohoda

Foto: Thinkstock ; Mitovi o odvikavanju od pelena
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si pak preskočila tu prvu mogućnost za odvikavanje, tada bi bilo dobro pričekati da dijete samo počne pokazivati da je spremno (pokušava skinuti pelenu, oponaša roditelje ili pak govori nešto poput pipi, kaka). To je obično između 18. i 24. mjeseca starosti

Ljeto je za mnoge roditelje koji imaju malu djecu, vrijeme kada se odlučuju na odvikavanje od pelena. Mnogi na to gledaju kao na misiju koju moraju pošto poto obaviti. Zbog takvog razmišljanja, često si samo otežaju cijelu stvar i na djecu natovare ogroman stres. A upravo zbog toga, mnoga djeca se žestoko protive korištenju tute. Međutim, sve će biti lakše ako se na odvikavanje od pelena gleda kao na zabavu u kojoj sudjeluje cijela obitelj s jednim ciljem - da odvikavanje bude vesela i interesantna aktivnost. A obavljanje nužde u tutu je nešto što će doći uz put.

Možda te zanima... 13 znakova da je dijete spremno na odvikavanje od pelena Vrtić

Kada krenuti s odvikavanjem i koje znakove pratiti?

Kada je dijete naučilo čvrsto sjediti (oko 6. ili 7. mjesec starosti) može se krenuti s odvikavanjem. U tom razdoblju, beba nije previše zainteresirana za proučavanje okoline, već su joj puno zanimljiviji prstići na nogama koje pokušava staviti usta. A to znači i da ju je puno lakše zadržati na jednom mjestu, odnosno na tuti, nego kada prohoda. Iako se mnogi vjerojatno čude ovom prijedlogu, ali tako se to donedavno radilo. Prije oko trideset godina i pedijatri su to preporučili. Ali dolaskom jednokratnih pelena i cijele industrije koja milijarde na tome zarađuje, sve se promijenilo.

Ako si pak preskočila tu prvu mogućnost za odvikavanje, tada bi bilo dobro pričekati da dijete samo počne pokazivati da je spremno (pokušava skinuti pelenu, oponaša roditelje ili pak govori nešto poput pipi, kaka). To je obično između 18. i 24. mjeseca starosti. Tada će trebati poprilično kreativnosti i angažmana od strane roditelja, jer to je i vrijeme kada dijete usavršava hodanje i kada je jako zainteresirano za istraživanje okoline, pa ga poprilično teško pridobiti da mirno sjedi par minuta na tuti.

tuta Možda te zanima... Kako odvikavanje od pelena može biti zabavno iskustvo? Vrtić

Djecu odlazak na tutu prekida u zabavi, roditelji ih trebaju podsjećati

Kao prvo, dijete treba biti spremno, a kao drugo roditelji se moraju dogovoriti sami sa sobom da to žele i da su i oni spremni na tako nešto. A onda treba skinuti pelene i maknuti ih iz kuće. Dok god znaju da ih imaju, mnogi roditelji na prve znakove problema vraćaju dijete u pelenu i time ga zbune. A isto tako, dok god dijete zna da ih negdje ima, napravit će sve kako bi ih opet koristilo jer mu je tako lakše.

Djeci je skidanje i odlazak na tutu vrlo dosadno i prekida ih u zabavi. Prvih desetak dana roditelji su ti koji moraju voditi računa da li dijete mora obaviti nuždu i kada bi je moglo obaviti. Nakon toga dijete već počne i samo najavljivati da mora obaviti nuždu, ali roditelji i dalje trebaju podsjećati dijete. Ono je zaigrano i često se neće sjetiti reći.

Što je sve potrebno za odvikavanje od pelena:

1. Puuuuno strpljenja
2. Snažni živci
3. Puno zabave i igre
4. Sredstvo za čišćenje poda
5. Tuta
6. Oko 30 gaćica
7. Rezervna odjeća za djecu i roditelje (posebno važno za izlaske), jer nikad ne znate kada će nezgoda završiti u vašem krilu.
8. Po mogućnosti pohađanje edukacije o navedenom kako bi se izbjegle pogreške i sve olakšalo

Najsretnija beba Hrvatska provodi webinare Odvikavanje od pelena cijelo ljeto, svaki utorak u 21 sat. Za više informacija javite se na najsretnijabeba@gmail.com.

Možda te zanima... 8 Montessori fraza koje mogu pomoći u odvikavanju od pelena Vrtić

Saznaj kako u samo 10 dana odviknuti dijete od pelena i naučiti na tutu bez suza

Želiš brzo i jednostavno odviknuti dijete od pelene? Nisi sigurna je li dobro to što radiš u procesu odvikavanja? Tvoja beba nije još napunila godinu dana i želite je odvikavati od pelene, ali svi ti savjetuju da je prerano... Što učiniti? 

Uz certificiranu edukatoricu međunarodno priznatog programa The Happiest Baby, Ivu Brčić, saznat ćeš kako u samo 10 dana odviknuti dijete od pelena i naučiti ga na tutu bez suza i ispada bijesa. 

Pridruži nam se na webinaru Odvikavanje od pelena i nauči:

• brzo i jednostavno odviknuti dijete već sa 6 mjeseci starosti od pelena

• kako brzo i učinkovito odviknuti dijete od pelena 

• kako znati da je dijete spremno na odvikavanje

• kada krenuti u odvikavanje od pelena

• dječji jezik (jezik razumljiv maloj djeci) i njegova primjena kod odbijanja tute

• kako kroz igru privoliti dijete na upotrebu tute

• kada skinuti noćnu pelenu

• što kada se ide na put i odvikava od pelene

Vrijeme održavanja: utorak, 20.8. u 21 sat.

Po prijavi, polaznici će dobiti link koji će im omogućiti sudjelovanje na webinaru. Cijena webinara je 100 kn po osobi. Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno svoj dolazak najaviti na: e-mail: najsretnijabeba@gmail.com i tel: 0989008634.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.