Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. siječnja 2022.

'Voljela bih da nisam vjerovala u ovih 5 zabluda o odvikavanju od pelena'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka četverogodišnjeg dječaka otkrila je pet zabluda o odvikavanju od pelena, a njezino pismo prenosimo u nastavku.

Mislite da ste spremni početi učiti svoje dijete na kahlicu? Svaka čast! Odvikavanje od pelena je veliki korak za dijete, ali i za roditelje. Sjećam se kad smo suprug i ja odlučili krenuti s odvikavanjem od pelena. Bila je to uistinu vožnja roller coasterom, ali gledajući unatrag, za mene je to bilo edukativno iskustvo. Naučila sam puno o svome sinu, ali prije svega da slušam svoj instinkt i ne obazirem se na glasine, priče i mitove o odvikavanju od pelena.  

Moja najveća lekcija: ne forsiraj ih!  Nisam imala pojma u što se upuštam kada smo počeli s vježbanjem, ali sam naučila puno tijekom procesa. Ovo su laži u koje sam vjerovala:

Možda te zanima... Mame otkrile svoje tajne kako su odvikle djecu od dude Vrtić

1. Dvije godine su savršena dob za odvikavanje

Imam prijateljicu s dječakom od 11 mjeseci i uspješniji u odlasku na kahlicu od mog 4-godišnjaka. Doista je suludo koliko brzo neka djeca nauče, dok je drugima potrebno mnogo duže vremena da to svladaju. No, imaj na umu da je sve to u potpunosti u redu. Znam, osjećat ćeš se kao da tvoj mališan zaostaje ako se bliži 3 godine i nije nimalo zainteresiran za odlazak na toalet. Ali opusti se - svatko uči svojim tempom. Ne postoji čarobni broj za odvikavanje od pelena i važno je zapamtiti da će dijete naučiti kada bude spremno. Također, uvijek imaj na umu da  forsiranje mališana da ide na kahlicu nikada nije dobra ideja. To će im samo izazvati strah i nelagodu i produljiti učenje.  

2. Život će nam postati lakši i jednostavniji

Kada je moj sin imao 18 mjeseci, nisam mogla nikamo bez pelena i maramica. Polako je postalo neugodno uvijek imati torbu za pelene na dohvat ruke, a bila sam sigurna da ću konačno moći nositi male slatke torbice. Da, to je bila istina. Vratila sam se svojim omiljenim malim torbicama, ali i dalje sam robinja njegovih grickalica i sokova. Dodaj tome njegove omiljene igračke i poneki tablet, i opet imam svoju veliku torbu. Iako više ne razmišljam o pelenama, ta su razmišljanja zamijenjena drugim predmetima koji su mu potrebni, a to mi nije puno olakšalo život.

3. Odvikavanje od pelena je odraz mog roditeljstva.

Iz nekog razloga, mame misle da su uspjesi i neuspjesi njihove djece izravan odraz njihovog roditeljstva. To vrijedi u nekoliko slučajeva, ali ne i kada je u pitanju odvikavanje od pelena. Ponavljam, djeca će naučiti ići na kahlicu kad ona to žele, a ne kad mi to želimo. 

4. Stavljanje donjeg rublja će ga potaknuti da ide samostalno na toalet

Ha! Voljela bih da je ovo istina. Kad sam svom sinu stavila donje rublje, bio je zbunjen. Kao da je govorio: "mama, što je ovo na meni?" Volio je likove iz Ulice Sesame i bio je uzbuđen što ih je stalno nosio, ali tu je priča gotova.  Naučena lekcija: stavljaj ih u donje rublje samo ako su doista spremni. Ako ne, sami sebi stvaramo još veći nered.

5. Jednom kada smo uspjeli, gotovo je. Moj posao je bio obavljen.

Ovo je bio daleko najveći mit o odvikavanju od pelena. Zasigurno sam mislila da kad jednom uspijemo, više se nikad neću morati vraćati na to. Ovo je bila takva laž. Ne samo da je na kratko vrijeme nazadovao, već je i učenje da ne mokri u krevet bila prava zvijer s kojom se treba uhvatiti u koštac. Da budem iskrena, još uvijek ima nekoliko nesreća noću, i naučila sam da je to u redu.

Možda te zanima... 3 savjeta Montessori učiteljice za uspješno odvikavanje od pelena Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.