Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13106 prikaza 23. lipnja 2017.

6 trikova za lakši prelazak iz pelena na kahlicu

beba kahlica dijete tuta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od najboljih metoda kako da naviknete vaše dijete na kahlicu jeste da ga ohrabrujete da je koristi

Jedan on najtežih trenutaka u odgoju djeteta jeste prelazak s pelena na kahlicu. Ovaj period podjednako je stresan i za dijete i za roditelje. Međutim, postoji par trikova kojima možete olakšati ovaj posao i sebi i djetetu.

1. Demonstrirajte

Djeca uče tako što promatraju što rade odrasli. Objasnite i pokažite svom djetetu kada je pravo vrijeme da se uputi u kupaonicu. Neka vas prati, ova metoda, potaknut će i njega da ide u toalet, a može vas i dodatno zbližiti. Nemojte od odlaska u toalet praviti čitavu predstavu. Ta metoda vam neće mnogo pomoći.

tuta odvikavanje od pelena Možda te zanima... Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena? Vrtić

2. Komunicirajte

Bitno je da se i vi i vaš partner pridržavate istih pravila i da mijenjate jedno drugu. Razgovarajte, jer će vam to uštedjeti mnogo energije. Ukoliko jedno od vas dvoje nije kod kuće, podnesite izvještaj što ste radili i kako je izgledao "trening za tutu". Bitno je da oboje znate kako je vaše dijete reagiralo na određene stvari i pravila i što pali, a što ne.

dijete tuta kahlica obavljanje nužde Možda te zanima... Savjet pedijatra: Odvikavanje od pelena Vrtić

3. Ponavljanje

Da bi se dijete što bolje naviknulo na kahlicu, ponavljajte postupak odlaska u kupaonicu što češće. Pedijatri preporučuju da na svakih sat ili sat i po podsjetite dijete da treba ići na zahod, ali kako bi preduhitrili neugodna iznenađenja, možete to činiti i u kraćem vremenskom razmaku. Može biti malo zamorno, ali korisno.

4. Oblačenje

Tijekom prijelaznog razdoblja s pelena na kahlicu, najbolje je da pustite vaše dijete da se po kući kreće samo u rublju. Roditelji često iz straha od "nezgode" ne dozvoljavaju djeci da budu samo u gaćicama, međutim, "nezgode" su neizbježne tijekom ovog procesa i zato ih pustite da se slobodno kreću u donjem rublju. Tako će i oni sami moći brzo skinuti se ukoliko im zatreba kahlica, naučit će i sami da se obuku, a vama će to uštedjeti vrijeme ukoliko se usporedo bavite još nečim.

pelene, tuta, dijete Možda te zanima... Četverogodišnjak još traži pelenu za kakanje Vrtić

5. Ohrabrivanje

Jedan od najboljih metoda kako da naviknete vaše dijete na kahlicu jest da ga ohrabrujete da je koristi. Ohrabrivanjem i čestitanjem kada pravilno upotrebi kahlicu učinit ćete mnogo i za svoje dijete i za sebe. Tijekom ovog procesa bit će mnogo uspjeha i padova, ali kada dijete uspješno uradi "posao", aplaudirajte mu. Ako pak pogriješi, ispravite ga i ohrabrite za sljedeći put.

6. Napravite pauzu

U nekom trenutku morat ćete napraviti pauzu i odmoriti od posla, kaosa i ludila svakodnevice i jednostavno biti roditelj. Ove pauze pomoći će vam da provedete više vremena sa svojim djetetom i uspješno završite "trening za tutu".

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.