Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. studenoga 2021.

8 Montessori fraza koje mogu pomoći u odvikavanju od pelena

Foto: Thinkstock ; Mitovi o odvikavanju od pelena
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj osam fraza inspiriranih Montessori metodom, a koje će ti uvelike olakšati proces odvikavanja od pelena u svakoj fazi

Dok se veselimo prekretnicama u razvoju, poput uvođenja dohrane i prvih koraka, iz nekog razloga odvikavanje od pelena potiče osjećaje straha umjesto uzbuđenja

Dio toga je bez sumnje nered, ali drugi dio je da je obavljanje nužde jedna od rijetkih stvari nad kojom djeca imaju potpunu kontrolu. Ne možeš prisiljavati dijete da koristi zahod niti bi to trebala pokušavati. 

Možda te zanima... 13 znakova da je dijete spremno na odvikavanje od pelena Vrtić

Zbog toga jer su djeca u kontroli obavljanja nužde, jezik koji koristiš s djetetom je od velike važnosti. Cilj je osnažiti dijete i njegovu želju za samostalnošću bez započinjanja borbe moći ili nenamjernog zadavanja osjećaja srama ili neuspjeha. 

Montessori metoda koristi poseban jezik s djecom koja se odvikavaju od pelena. Ovdje je osam fraza inspiriranih Montessori metodom, a koje možeš koristiti u svakoj fazi odvikavanja od pelena i učenja na kahlicu ili zahod.

1. "Pelena ti je mokra. Idemo ti promijeniti pelenu."

Učenje svijesti o tijelu i jezika povezanog s obavljanjem nužde počinje od početka. U ranim danima, provodimo toliko puno vremena mijenjajuće pelene tako da je to odlična prilika da pomogneš djetetu da postane svjesno da se osjeća mokro zato što se popiškilo u pelene i da mu mijenjaš pelene kako bi mu bilo udobno i kako bi tijelo bilo čisto. 

Iz Montessori perspektive, jako je važno izbjegavati bilo kakve negativne riječi ili izraze lica tijekom mijenjanja pelena. Za mlađe bebe, to može značiti objašnjavanje onoga što radiš, a ako imaš stariju bebu, možeš je pitati da podigne svoje nožice kako bi joj stavila pelenu ili ako se već kreće, da ti donese čistu pelenu. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. "Tako si stabilan/na. Hajmo ti danas pokušati promijeniti pelenu dok stojiš."

Čim dijete može pouzdano stajati uz podršku, Montessori pristup okreće se mijenjanju pelena stojećki. Dijete ustane i pridržava se za nešto čvrsto dok mu roditelj mijenja pelenu.

Neki roditelji instaliraju drvenu šipku u djetetovoj razini dok neki kao podršku koriste rub kade ili nisku policu. Ako djetetu mijenjaš pelene u sobi, sada je odlično vrijeme da to premjestiš u kupaonicu kako bi mu pomogla s povezivanjem tjelesnih funkcija sa zahodom. 

3. "Molim te, skini hlače."

Jednom kada tvoje dijete počinje stajati stabilno, odlično je vrijeme za poticanje samostalnog odijevanja. Radi se o esencijalnim vještinama, kako bi se brzo mogli razodjenuti i stići na zahod na vrijeme. Neka dijete nosi što više elastične i rastezljive odjeće koja se lako odijeva i svlači. Samostalno odijevanje i razodijevanje je proces koji zahtijeva puno vježbe i strpljenja stoga je dobra ideja počesti učiti što ranije. 

Bezpelenaštvo i metode učenja na kahlicu u drugim kulturama

4. "Želiš li sjesti na kahlicu?"

U Montessori pristupu, na početku se dijete pita želi li koristiti kahlicu. Čak i ako dijete na početku kaže 'ne', korisno je ponuditi mu tu opciju svaki put kada mu mijenjaš pelene. Tvoj mališan možda će samo sjediti na kahlici nekoliko sekundi, ali svejedno se privikava na ideju korištenja kahlice i svaki put će mu biti sve lakše i ugodnije. 

Iako ne postoji univerzalna dob u kojoj se djeca odviknu od pelena, većina djece pokazuje neki općenit interes između 12. i 18. mjeseca. Naravno, nemoj ni na koji način stavljati pritisak na dijete, to je samo vrijeme za istraživanje. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. "Vrijeme je za korištenje kahlice."

Kako se djetetov interes i sposobnost povećavaju, promijeni svoje pitanje u: "Vrijeme je za korištenje kahlice." Mnoga djeca će automatski reći 'ne' što god da ih pitali žele li raditi. Iako nikad ne bi smjela siliti dijete da sjedi na kahlici, ova promjena odražava da je korištenje kahlice sada očekivanje, više nego opcija koju istražujete.

Svaki put kad mijenjaš pelene djetetu, pitaj ga da koristi kahlicu. Ako dijete ne želi ići, pokušaj mu ponuditi ograničen izbor, poput: "Možeš sada koristiti kahlicu ili nakon što završiš sa slaganjem puzzli." Ili možeš pokušati nešto poput: "Govoriš mi 'ne', vidim da nisi spreman/a. Doći ću ponovno za tri minute i tada ćemo ponovno pokušati."

6. "Piškio/la si u kahlicu baš kao što to rade mama i tata."

Montessori pristup ne upotrebljava kazne, nagrade ili ekstravagantne pohvale. Previše hvaljenja može djetetu stvoriti preveliki pritisak da ponovi svoj uspjeh te može uzrokovati tjeskobu i averziju. Jednostavno izreci svoja opažanja koja su pozitivna i temeljena na činjenici, ali nemoj dopustiti da dijete misli kako si emocionalno investirana u to hoće li dijete ili neće uspješno izvršiti radnju sljedeći put. To je jednostavno prevelik pritisak i previše kontrole za tako malo dijete. 

tuta Možda te zanima... Kako odvikavanje od pelena može biti zabavno iskustvo? Vrtić

7. "Spreman/na si za donje rublje."

Slijediti dijete je uobičajena praksa u Montessori pristupu, a to uključuje i odlazak u kupaonicu. Umjesto da koristiš predodređenu dob za koju misliš da bi se dijete trebalo odviknuti od pelena, pokušaj promatrati dijete i tražiti znakove spremnosti

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Oni najčešće uključuju:

  • suha pelena duže vrijeme
  • sposbnost samostalnog odijevanja i razodijevanja
  • interes za kahlicom/zahodom
  • dijete govori kada treba pelenu

Jednom kada dijete bude spremno odustati od pelena, napravi potpunu promjenu odjednom (za vrijeme budnih sati). Previše je zbunjujuće ići naprijed-nazad, poput toga da dijete nosi donje rublje kada je kod kuće, a pelene kada je vani. Takođđer, super je ako za to vrijeme možeš biti kod kuće (vikendi, godišnji ili slično) i podsjetiti dijete da koristi kahlicu svakih 30 - 45 minuta.

8. "Hlače ti izgledaju mokro. Vrijeme je da promijenimo odjeću."

Čak i nakon što je dijete uspješno prešlo na donje rublje, zasigurno neće stići na kahlicu svaki put. Kada se to dogodi, nemoj izgledati iznervirano ili razočarano, samo promatraj što vidiš i reci ono što treba uslijediti. "Vidim da su ti hlače mokre. Vrijeme je da koristiš kahlicu i promijeniš odjeću." Uključi dijete u proces čišćenja kada se to dogodi, daj djetetu ručnik i reci mu da samo izabere čisto donje rublje. 

Kako smo dijete odviknuli od pelena bez tute?

Proces učenja korištenja kahlice može se činiti obeshrabrujućim, ali pomaže ako prihvatiš činjenicu da ti zapravo nemaš kontrolu and tim procesom. Sve što možeš učiniti je poticati djetetovu samostalnost, imati puno strpljenja i koristiti jezik kojim ćeš odvikavanje od pelena učiniti pozitivnim i opuštenim iskustvom za sve.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.