Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. srpnja 2022.

Zašto moj trogodišnjak još uvijek nosi pelene

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Iako mi je tata nedavno rekao da neće biti slatko mijenjati pelene sinu u četvrtom razredu i svjesna sam toga, ali ako se nalazite u sličnoj situaciji kao i ja, možda biste trebali uzeti u obzir da vjerojatno još nije vrijeme za odvikavanje od pelena', piše mama trogodišnjaka koji još uvijek nosi pelene

Ako ste prošli kroz jasličku fazu, znate da je odvikavanje od pelena pomalo zastrašujuće, ali neophodno iskustvo. Postoje majke koje naglašavaju koliko je jednostavno odvikavanje od pelena, a postoje i one koje zaziru i od samog spominjanja te teme. Jedna od tih mama je Trinity Owen čiji trogodišnji sin još uvijek nosi pelene. 

Možda te zanima... 13 znakova da je dijete spremno na odvikavanje od pelena Vrtić

"Iako mi je tata nedavno rekao da neće biti slatko mijenjati pelene sinu u četvrtom razredu i svjesna sam toga, ali ako se nalazite u sličnoj situaciji kao i ja, možda biste trebali uzeti u obzir da vjerojatno još nije vrijeme za odvikavanje od pelena", piše ova mama. 

Ona ima 5 razloga ili kako sama kaže 'opravdanja', zašto njezin sin još uvijek nosi pelene

1. Svi mi govore da je vrijeme za odvikavanje od pelena

Morate znati da ja razumijem da moj trogodišnjak treba naučiti obavljati nuždu na zahodu. I svi oko mene to znaju. A, ipak, svaki put kad presvlačim sina u prisutnosti šire obitelji ili poznanika - upućeno mi je isto dosadno pitanje: "I, jeste li pri kraju s odvikavanjem od pelena?" Svaki put skupim zube, smislim duhoviti komentar te mijenjam temu brzinski. Da, svi znamo da je to neophodni dio života. I ne, moj sin još uvijek nije odviknut od pelena. I da, sigurna sam da bi ga već odviknula od pelena da ne postoje ta konstantna ista pitanja. Jednostavno ne pomažu.

Zašto ova mama ne vjeruje u učenje djeteta na kahlicu?

2. Ne znam kako ga odviknuti od pelena

Možda zvuči kao izmotavanje, ali najiskrenije ne znam kako odviknuti dijete od pelena. Možda znam kako bi trebalo funkcionirati, ali s trogodišnjakom to nije tako jednostavno. Nikada nije jednostavno, a u mom slučaju - neznanje je blagoslov

mame bez predrasuda Možda te zanima... 'Moje dijete nosilo je pelene do treće godine' Roditelji

3. Jednostavnije je promijeniti pelene nego odviknuti dijete od pelena

Vjerujte mi, postala sam ninja koliko sam brza u mijenjaju pelena, odjeće i posteljine čak i kad je tri ujutro. Kada uspoređujem zadatak mijenjanja pelena s borbom koju bih vodila s lukavim trogodišnjakom koji se ne želi odviknuti od pelena - izbor je vrlo jednostavan. 

4. Moj sin nije spreman na odvikavanje od pelena

Ne živim u zabludi samo zato jer sam najiskrenije uvjerena kako moj sin nije spreman na odvikavanje od pelena. Naravno, znam da postoje djeca koja s godinu i pol nemaju pelene pa i one mame koje od početka prakticiraju bespelenaštvo, ali ja sam majka svom sinu. Ja znam kakav je i kad će biti spreman. Još koji paket pelena zaista nije takav bauk

dora kolačko Možda te zanima... 'Duna ima 7 mjeseci i ne koristi pelene' Beba

5. Ja nisam spremna na odvikavanje od pelena

Jedna od stvari koju sam primijetila kada me ljudi ispituju je da nitko ne pita jesam li ja spremna na odvikavanje od pelena. S prepunim rasporedom i svakodnevnim obavezama, odvikavanje od pelena u ovom trenutku bilo bi puno veća muka nego što bi to zapravo vrijedilo. 

Slušajte. Vaše jednogodišnje, dvogodišnje ili trogodišnje dijete ne treba biti odviknuto od pelena do određenog datuma. Ako to dođe samo od sebe i puno jednostavnije nego što ste mislili - super! A, ako ne, bez brige - nećete morate presvlačiti pelene u četvrtom razredu osnovne. 

Možda te zanima... Bezpelenaštvo i metode učenja na kahlicu u drugim kulturama Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.