Roditelji 28. ožujka 2022.

Najbolji savjet za skidanje pelena: "Nemoj forsirati i nemoj trenirati"

odvikavanje od pelena tuta kahlica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naučiti dijete kako uspješno koristiti tutu je prekretnica i za mališane i za roditelje. Jedna je mama podijelila svoje iskustvo odvikavanju od pelena, a njezinu priču prenosimo u nastavku...

"Moj sin je bio jedino dijete njegovih godina koje je još uvijek nosilo pelene. Ali nakon toliko stresiranja, shvatila sam da tjeranje na tutu jednostavno nije pravi način. Kad je moj dječak imao skoro 3 godine, nije pokazivao interes za tutu.  Mjesecima smo imali kahlice po kući – jednu u kupaonici, a jednu u dnevnoj sobi – nadajući se da će možda probati jednu od njih kad dođe vrijeme da obavi nuždu. Čak smo ga pokušali podmititi kolačićima, novim igračkama i njegovim omiljenim Netflix serijama, ali ništa nije uspijevalo.

Vrlo malo djece (ili gotovo nitko) njegovih godina je nosilo pelene i nije me iznenadilo kada sam saznala da su mnoge mame oko mene marljivo učile djecu na tutu. Najpopularnija metoda, temeljena na knjizi sve što moderni roditelji trebaju znati, činila se brza i jednostavna: tri dana pustite dijete da golo šeće po kući i uspjet će. No nama metoda trodnevnog treninga nije upalila. 

Isprva sam, priznat ću, stalno odbacivala svaku popularnu metodu treniranja odlaska na tutu, jer sam možda baš ja bila ta kojoj su pelene bile "lakši put". Svidjela mi se lakoća da ga presvučem, a da pri svakom izlasku ne moram trčati na WC. Svidjela mi se ideja o dugim vožnjama bez zaustavljanja. Možda je moj dječak osjećao moj stav o pelenama, jer se sjećam da sam mu jedne večeri čitala knjigu o tuti i on se usred knjige popiškio kroz pelenu! Ili je to možda bio znak da jednostavno nismo spremni.

odvikavanje od pelena Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju da dijete još nije spremno za skidanje pelena Vrtić

"Nemoj forsirati i nemoj ga trenirati"

Potom sam razgovarala sa sinovim odgajateljicama i one su mi ponudile drugačiji pristup: "Nemoj forsirati i nemoj ga trenirati. Čemu žurba? Neka ti sam kaže kad bude spreman!" To mi je bilo olakšanje. No mnoge mame moraju požuriti s odvikavanjem od pelena jer neki predškolski programi diljem zemlje ne dopuštaju djeci ulazak u vrtić s pelenama. 

"Kada prisilite dijete koje nije fizički, mentalno i emocionalno spremno na kahlicu, lako možete stvoriti tjeskobe, sram i opterećenje u odnosu roditelj/dijete", kaže Irene Balint-Wemer,mama i odgojiteljica.

Neke druge mame s kojima sam razgovarala rekle su mi da ne vjeruju ni u prisiljavanje svoje djece na odlazak u toalet."Nisam koristila određenu metodu sa svojim sinom i bila sam prilično lijena u vezi toga, ali on je počeo koristiti kahlicu kada je imao oko 2 godine", kaže mama Holly Scudero. "Nema grafikona, bez nagrada, bez mjerača vremena, bez vremenskog okvira ili bilo čega – samo puno razgovora, vremena bez pelena i strpljenja da mu dopustim da mi počne govoriti kada treba ići na toalet– iako sam često pitala.”

Možda te zanima... 'Voljela bih da nisam vjerovala u ovih 5 zabluda o odvikavanju od pelena' Vrtić

Ipak sam se pitala, kada će moje dijete zapravo biti spremno skinuti te pelene? 

"Postojali su prirodni znakovi spremnosti. Na primjer, ujutro mu je pelena suha, pokazuje zanimanje ili priča o tome kako njegovi prijatelji idu na tutu", objasnila je Balint-Wemer. Iako smo vjerovali da će dijete samo pokazati kada je spremno, moj muž je još uvijek bio malo nervozan, pogotovo zato što se činilo da je naš dječak zadnji koji je bio u pelenama. Tada smo odlučili da će moj muž biti taj koji će pročitati svaku knjigu o odvikavanju od pelena i smisliti plan napada - ali nakon našeg obiteljskog putovanja. 

No, to se nikad nije dogodilo. Tjedan dana prije našeg putovanja, naš dječak je jedne noći sjeo na kahlicu i odradio svoj posao. Navijali smo! Sutradan sam ga odvela u školu u superherojskom donjem rublju i nadala se najboljem. Da, nisam imala pojma što radim, ali sam jednostavno osjećala da je to ispravan sljedeći korak, iako bi mi većina knjiga o nošenju rekla da je pogrešan.

Sljedećih dva do pet dana bilo je nesreća i nereda! Prijatelj mi je zapravo rekao da "prekinem misiju".  Za nekoliko dana, moj je dječak počeo odlaziti na tutu. Otrčao je do kahlice kad je morao obaviti nuždu, čak je i  cijelu noć ostao suh u donjem rublju. Bilo je to čudo! Ili je možda bilo normalno. U svakom slučaju, mogu reći da se moj sin sam "trenirao" i naučio odlaziti na tutu. 

Kako mi je to uspjelo? Jednostavno sam pustila da se to spontano dogodi, kada je moj sin bio spreman. 

Možda te zanima... 3 savjeta Montessori učiteljice za uspješno odvikavanje od pelena Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.