Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. siječnja 2022.

Znakovi koji pokazuju da dijete još nije spremno za skidanje pelena

odvikavanje od pelena
Foto: Shutterstock ; Kada i kako odviknuti dijete od pelena?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odvikavanje od pelena najčešće se svodi na pokušaje, pregovore, odustajanje i nerviranje. No sve bi možda bilo puno jednostavnije ako se malo odgodi

Skoro tonu mokrih pelena 'proizvede' jedno dijete u tri godine koliko obično traje vrijeme previjanja. To znači nebrojeno puno puta mirisanje guze, skidanje i po nekoliko slojeva odjeće zatim otvaranje pelene, brisanje i pranje guze i na kraju stavljanje pelene i oblačenje nazad silnih slojeva robe. Budimo iskreni i priznajmo da nam na kraju sve to dosadi. Nije ni čudo da se svi roditelji vesele kada njihova bebica pronađe put do tute ili wc-a.

Većina djece spremna je skinuti pelenu između 24. i 36. mjeseca života, ali neka djeca su tvrdoglavija od drugih. Koliko god ti željela djetetu skinuti pelene, neće uvijek biti kako si zamislila.

Kod odvikavanja od pelena najvažnija je zrelost djeteta, a ne toliko roditeljska odluka. To znači da roditelji moraju pratiti znakove kojima dijete pokazuje da je spremno.  Postoje neki znakovi da tvoje dijete jednostavno nije spremno.

Možda te zanima... Koje je idealno vrijeme za skidanje pelena? Vrtić

Ovih sedam znakova će ti reći da trebaš biti još malo strpljiva i pričekati sa skidanjem pelena. Koliko god je ponekad teško čekati, budi uvjerena da ćeš na kraju dočekati taj trenutak. 

8 Montessori fraza koje mogu pomoći u odvikavanju od pelena

Nije uznemireno što ima prljavu pelenu

Jedan od najvećih znakova da je dijete spremno za tutu ili wc je to što ih smeta mokra pelena. Ako toga nema, jednostavno još uvijek nema dovoljno veliku motivaciju. 

Stalno je mokro

Djeca mlađa od 18 mjeseci još nisu fizički spremna zadržavati mokraću i stolicu ili prepoznati trenutak kada osjećaju potrebu za mokrenjem te ga pravovremeno iskomunicirati. Prema Mayo klinici, ako dijete ima već ustaljeni ritam kakanja i može izdržati barem dva sata sa suhom pelenom, to su znakovi da ima određenu fizičku kontrolu nad ovim radnjama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

U potpunosti je nezainteresirano za tutu

Neka djeca žele otići u kupaonicu kako bi shvatila kako roditelji obavljaju svoj 'posao' i imaju želju da sami isprobaju sjedenje na 'prijestolju'. Ako dijete ne pokazuje takav interes, tvoj bitka sa skidanjem pelene može dugo potrajati.

 

Ne može mirno sjediti

Ti ćeš možda ući u kupaonicu i obaviti nuždu za minutu, dvije, ali djeca nisu tako brza pogotovo kada su u procesu učenja. Dijete bi trebalo sjediti na tuti od 3 do 5 minuta, ali njima to izgleda kao čitava vječnost. Ako ne mogu tako dugo sjediti, najbolje bi bilo pričekati dok im raspon pažnje ne bude malo duži.

via GIPHY

Ne može samo skinuti hlače

Bilo da dijete učite na tutu ili na wc, na početku ćeš morati zajedno marširati prema wc-a. Ali, na kraju će morati sami naučiti kako se to radi. Zato je važno da dijete zna samo, kako skinuti, tako i obuči hlače (uz eventualnu minimalnu pomoć roditelja).

Boji se wc-a ili tute

Ako ti se čini da se dijete boji WC-a kao takvog, plaši se zvukova, čini ga nervoznim voda koja negdje odlazi i slično morat ćeš odgoditi skidanje pelena, te poraditi na micanju strahova. 

Ima još novih promjena u životu

Ako se u životu djeteta dogode bilo kakve veće promjene poput selidbe, dolazak novog člana obitelji, prelazak iz krevetića u krevet, proces odvikavanja od pelena bi trebali odgoditi. Uzmite samo jednu stvar u svoje ruke i na kraju ćete uspjeti. 

beba kahlica dijete tuta Možda te zanima... 6 trikova za lakši prelazak iz pelena na kahlicu Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.