Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. veljače 2023.

Jednostavni trikovi: Kako naučiti dijete da samostalno obriše guzu?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što si dijete uspješno naučila na kahlicu, sigurno se pitaš, kako ga naučiti da samostalno briše guzu nakon obavljene nužde.

Svatko tko ima dijete, jednom se morao suočiti s ovim i steći vlastito, više ili manje ugodno iskustvo. No, jednom kada papir iz roditeljske ruke prijeđe u dječju, osjećat ćete se kao da ste na konju, tvrde neke mame.

Prema Allison Jando, vlasnici i osnivačici Potty Training Consultanta, učenje brisanja guze izuzetno je važno zbog održavanja dobre higijene i čistoće nakon obavljene nužde.  Brisanje je i vještina koja će tvojem djetetu pomoći da samostalno koristi kupaonicu, posebno u školi, oslobađajući tako njegovog učitelja od obavljanja prljavog posla.

Međutim, čak i djeca koja su naučena na wc školjku i uglavnom bez nezgoda mogu imati problema svladati temeljito brisanje. Evo nekoliko savjeta koji će pomoći.

Nauči kako se općenito brisati

Započni razgovorom s djetetom o tome što je pokret brisanja i kako izgleda izvan kupaonice. Kim Lippy, osnivač The Pottys, predlaže da djetetu pokažeš kako krpom obrisati površinu (recimo, kuhinjski pult). Nakon što su shvatili srž, unesi ljepljivije tvari za brisanje, što je dobra praksa za eventualni pokušaj čišćenja kakice.

"Stavi pastu za zube ili pekmez na plastični tanjur i zamoli ih da ih obriše toaletnim papirom", kaže Lippy. "To će pomoći djetetu da shvati koliko pritiska treba primijeniti da ukloni pastu i koliko puta treba očistiti."

Nakon što shvate koja je jačina pritiska potrebna za brisanje, Lippy preporučuje da prijeđete na sljedeću razinu tako da naneseš pastu za zube ili maslac od kikirikija na stražnjicu plastične lutke i počneš upoznavati svoje dijete s idejom kakanja i brisanja stražnjice.

Pokaži kretanje naprijed-natrag

Međutim, postoji pogrešan način brisanja. Brisanje straga prema naprijed nije samo neuredno; također širi bakterije, potencijalno utirući put infekciji mokraćnog sustava kod djevojčica.

"Pokret sprijeda prema natrag ključan je za dobru higijenu, stoga je važno rano usaditi tu naviku", kaže Jando. Ističe da zbog svoje veličine i proporcija, mala djeca mogu imati problema s dohvatom ruke kako bi se pravilno obrisala. Ako je tvoje dijete malo, možda će mu trebati dodatna pomoć.

Da bi pokazao kako se briše od naprijed prema natrag, Lippy predlaže da napušeš dva balona i zavežeš ih za naslon male stolice. Koristeći toaletni papir, nauči dijete kako brisati između dva balona, brišući prema gore od naprijed prema natrag.

Pobrini se da sve bude čisto

Dijete bi moglo pretpostaviti da je nakon jednog poteza sve čisto. Međutim, to je rijetko slučaj, moraš naučiti dijete da sve dok papir nije čist, nije ni guza dobro obrisana. U početku će to nekoj djeci možda biti teško, pa bi trebala uskočiti i uvjeriti se da nisu ništa propustili.

“Djeca bi ipak trebala pozvati roditelje da provjere jesu li dobro očišćena prvih nekoliko tjedana”, kaže Samantha Lambros, savjetnica za ponašanje i odvikavanje od kahlice.  Očekujte da će dijete nekad promašiti obrisati dio, nekad će čak i zaprljati ruke, nekad možda i gaće. No, samo ćete pogreškama i ispravljanjem istih doći do konačnog rezultata kojeg ste priželjkivali.

Počnite s maramicama, a zatim prijeđite na toaletni papir

Kako bi djetetu bilo lakše, Jando preporučuje korištenje vlažnih maramica na početku treninga, a zatim kasnije obični toaletni papir. Vlažne maramice obično pružaju čišće, glatkije iskustvo i stvaraju manje otpada u usporedbi s toaletnim papirom. Također, naučite dijete da se vlažne maramice ne smiju bacati u wc školjku i osiguraj posebnu vrećicu ili koš za njih.

Ostani smirena i sabrana čak i kada postane neuredno 

Nakon vježbi i demonstracija, pusti dijete da samo briše svoju guzu. No, kada ocijeni da je obavilo posao kako treba, neka te pozove u kontrolu da provjeriš odrađeni posao. Ako je neko mjesto “promašeno”, možeš na to upozoriti dijete i dati mu da se još jednom obriše uz tvoje ute ili ga sama obriši kako treba i usput objasniti gdje je “ostalo”.

Možda te zanima... 8 Montessori fraza koje mogu pomoći u odvikavanju od pelena Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.