Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. travnja 2016.

Kako dijete odviknuti od pelena?

pelene tuta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su ponekad frustrirani što dijete ne želi 'piškiti i kakati u tutu' iako su mu sve objasnili pa onda često stavljaju dijete na tutu uz mnogo objašnjavanja, iako bi ga bilo bolje pustiti da je samo počne korisiti

Kako se dijete približava dobi od dvije godine, većina roditelja počinje razmišljati kako bi ga trebalo odviknuti od pelena i naučiti da traži tutu ili samostalno odlazi u WC pa je i ovo jedno od čestih pitanja na koje odgovor traže na Googleu, forumima i društvenim mrežama

Kada je dijete spremno?

Odvikavanje od pelena zapravo se najčešće događa spontano, i to kada dijete dosegne potrebnu biološku zrelost, obično između 2. i 3. rođendana. Psihologinja i praktičarka terapije igrom Sanja Ivanušević Grgas, objašnjava da biološka zrelost podrazumijeva fizičku zrelost, odnosno kapacitet mjehura i crijeva, kao i mišićnu kontrolu; kognitivnu zrelost koja podrazumijeva da je dijete u potpunosti svjesno što treba učiniti; te emocionalnu zrelost, odnosno spremnost da napusti situaciju na koju je naviklo i u kojoj mu je bilo ugodno, kao što je obavljanje nužde u pelenu kada god treba.

Bez forsiranja!

Pedijatar prof. Milivoj Jovančević ističe da su roditelji ponekad frustrirani što dijete ne želi "kakati u tutu" iako su mu sve objasnili pa onda često stavljaju dijete na tutu uz mnogo objašnjavanja, iako bi ga bilo bolje pustiti da je samo počne korisiti. 

"Naravno, treba asistirati, ali bez previše pričanja, angažmana i svega onoga neverbalnoga što uz to ide. Neka se djeca vrlo lako odvikavaju od pelena, i primjerice, neki roditelji već u dobi djeteta od devet mjeseci prepoznaju kad će im dijete imati stolicu, postave ga na tutu i dijete to obavi. No, većinom je to od dvije, tri godine, što su sve normale i ne treba ništa forsirati", savjetuje dr. Jovančević.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.