Beba Razvoj u 1. godini 14. ožujka 2016.

Kada dijete počinje sjediti?

beba sjedi tata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Samostalno sjedenje u potpunosti je razvijeno tek s devet mjeseci. Kralježnica je u potpunosti ispružena, baš kao i noge. Dijete može sjediti održavajući ravnotežu bez pomoći ruku, kojima se sada može slobodno igrati

Motorički razvoj najlakše je pratiti pa je vrijeme kada se njihovo dijete počelo okretati, podizati, sjediti, stajati, puzati ili hodati nešto što roditelji često uspoređuju s drugima i traže podatke o tome u različitim tablicama razvoja. No ni tu ne postoje univerzalna pravila i pojedini autori različito opisuju motorički razvoj jer uzimaju različiti postotak djece kao kriterij "normale", a poznato je da postoje rasponi unutar kojih se događaju određena zbivanja. 

Put do samostalnog sjedenja

Marina Kovačević, bacc. physioth. iz Telefonskog savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić, objašnjava kako sa šest ili sedam mjeseci dijete dovedeno u sjedeći stav isti može održati kraće vrijeme uz lagano povijenu glavu i zaobljena leđa. Ovo se još ne smatra sjedenjem, a s devet ili deset mjeseci dijete otkriva tzv. posjedanje ukoso. Može se samostalno posjesti iz četveronožnog ili bočnog stava i sada se može govoriti o sjedenju. 

"Samostalno sjedenje u potpunosti je razvijeno tek s devet mjeseci. Kralježnica je u potpunosti ispružena, baš kao i noge. Dijete može sjediti održavajući ravnotežu bez pomoći ruku, kojima se sada može slobodno igrati. S jedanaest mjeseci 90 posto djece može samostalno zauzeti pravilan sjedeći stav iz kojeg prelazi u puzanje preko sjedenja ukoso i opet se vraća u sjedeći položaj", kaže Marina Kovačević.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.