Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. studenoga 2013.

Kako i kada odviknuti dijete od pelena?

tuta djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina čitateljica u našem forumu djecu je odviknula od pelena s oko dvije godine, a sve se slažu kako ne treba raditi pritisak, već pustiti dijete da samo shvati kada treba ići na tutu. Isto preporučuje i pedijatar dr. Milivoj Jovančević koji posebno napominje da se djetetu ne smije nametati osjećaj krivnje ako se pomokri u krevet

Kako im se dijete približava drugoj godini, većina roditelja počinje razmišljati kako bi ih trebalo odviknuti od pelena i naučiti ih da traže tutu ili samostalno odlaze u WC. U našem forumu mama katarinaV pitala je druge roditelje kako su i kada dijete odviknuli od pelena, a većina čitateljica to je učinila kad mi je dijete imalo dvije godine, s time da je, napominju roditelji, vrlo bitno pratiti kada je dijete spremno za taj veliki korak.

"Upravo smo se uspješno odvikli od pelena. Curica će imati sada tri godine i pokušavali smo prošlo ljeto, ali nekako nam nije išlo, bilo je toga posvuda, a ništa u tuti, tako da smo odlučili pričekati. I dobro da jesmo, jer je to sada uhvatila u roku jednog dana. Mislim da treba poštivati djetetove želje, dakle, ako ne želi ili odbija koristiti tutu, ne treba ga siliti i pokušati opet za nekoliko dana. Ponudila sam joj tutu i rekla je da želi pa sam je skinula u gaćice preko dana i rekla sam joj da sada pelenu imamo samo kada idemo spavati i tako smo počeli. Nije nam bilo teško strpjeti se dok bude spremna. Sada smo svi sretni i zadovoljni!", opisala je svoje iskustvo mama lanabp.

Problemi s prvim djetetom

Čitateljica mar27Ina piše kako je njezin sin David počeo ići na tutu kada je imao godinu i pol te da im je odvikavanje od pelena zapravo prošlo vrlo brzo i lagano. Smatra kako s djetetom treba pričati, a ona je svome sinu prije spavanja govorila da je probudi ako tijekom noći mora u toalet. David je, napisala je mama mar27Ina, pelenu skinuo tijekom ljeta, a iz iskustva pedijatra dr. Milivoja Jovančevića upravo je ljetni period vrijeme kada se dijete najlakše skida iz pelene. Pedijatar Jovančević objašnjava kako se odvikavanje od pelena najčešće događa spontano, a problemi su češći ako je riječ o prvom, odnosno jedinom djetetu, s time da se i pojavom jednokratnih pelena pomaknulo vrijeme odvikavanja.

"Činjenica je da je, od kada se koriste jednokratne pelene i dijete nema osjećaj nelagode i neugode kada su pelene pune, pomaknuto vrijeme kada dijete ostaje bez pelene. U pravilu dijete prvo počinje kontrolirati nevoljno ispuštanje stolice i mokraće tijekom dana, dakle danju ne nosi pelene, a dosta dugo još nakon toga, negdje do školske dobi možda ima problema s kontrolom otpuštanja mokraće noću", objašnjava dr. Jovančević u našem videoprilogu o odvikavanju od pelena.

Ne treba forsirati i raditi pritisak

Pedijatar ističe da su roditelji ponekad frustrirani što dijete ne želi "kakati u tutu" iako su mu sve objasnili pa onda često stavljaju dijete na tutu uz mnogo objašnjavanja, no dr. Jovančević upozorava kako dijete treba pustiti da ju ono samo počne koristiti

"Naravno, treba asistirati, ali bez previše pričanja, angažmana i svega onoga neverbalnoga što uz to ide. Neka djeca vrlo lako se odvikavaju od pelena, i primjerice, neki roditelji već u dobi djeteta od devet mjeseci prepoznaju kad će im dijete imati stolicu, postave ga na tut i dijete to obavi. No, većinom je to od dvije, tri godine, što su sve normale i ne treba ništa forsirati", savjetuje dr. Jovančević.

Da ne treba ništa forsirati, već treba pustiti djetetu da samo shvati kada treba ići na tutu, u našem forumu napisala je i čitateljica Opaceza. Iako su i ranije pokušavali te joj nudili tutu i dječju dasku za wc, njezina je djevojčica s dvije i pol godine starosti sama odlučila da više ne želi nositi pelene.

"Pokušavali smo od njene navršene jedne godine, prvo s tutom….i nije išlo…jednostavno nije htjela, tražila je pelenu…Zatim smo na kratko odustali od svega te smo nakon nekog vremena kupili malu dasku za wc, daska je bila zanimljiva, ali ne dovoljno da na nju i sjedne, igrala se s njom, dok jedan dan nije sama skinula pelenu i tražila piškiti na wc i kakiti na wc. Dakle, potpuno samostalno je jednostavno odlučila više ne nositi pelene i tako je sama krenula na wc, kad god je bilo potrebno, bez moje pomoći, bez ispitivanja 'želiš li piškiti, kakiti?' Čak je i noćnu pelenu drugu noć odbacila, jer sam ju pokušala odmah odviknuti i od noćne. Pustila sam da spava bez pelene, misleći ako je ne nosi po danu, nema potrebe da ju nosi i noću, i tako se pametnica mamina sama probudila i otišla na wc te se vratila u svoj krevet. Ja sam mišljenja da im ne treba raditi pritisak. Kad bude, bude", opisala je svoje iskustvo Opaceza.

Djetetu se ne smije nametati osjećaj krivnje

Iako se većina djece između dvije i tri godine odvikne od nošenja pelena, pedijatar Jovančević upozorava kako postoje i situacije kada dijete ne ide samo na wc i do pete godine.

"Ako je netko od roditelja dugo mokrio u krevet, dijete ima gotovo stopostotne šanse da će i ono dugo mokriti u krevet i tu negdje do pete godine, godinu dana prije škole, ne treba intervenirati", kaže pedijatar te preporučuje da je dobro kada dijete, koje se pomokrilo u krevet, sudjeluje u sanaciji, odnosno u mijenjanju plahte. Međutim, upozorava, izuzetno je bitno ne dozvoliti da dijete dobije dojam da je napravilo nešto loše i neprihvatljivo ako se pomokrilo u krevet.

"Dijete se tada može početi osjećati loše, no ono nema nadzora nad tim i ne može na to utjecati pa se onda stvari mogu i pogoršati. Jedino u situaciji kada je dijete prestalo mokriti noću i prošlo je više od šest mjeseci bez da se ijedanput pomokrilo i opet počne mokriti noću, tada se treba javiti liječniku jer tu može biti u podlozi bolest", savjetuje dr. Jovančević.

Kako i kada je vaše dijete počelo ići samo na tutu? Uključite se u raspravu na našem forumu i podijelite svoje iskustvo s drugim roditeljima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.