Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. kolovoza 2017.

Četverogodišnjak još traži pelenu za kakanje

pelene, tuta, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odviknuti dijete od kakanja u pelenu te je li normalno da četverogodišnjak ne želi ići na zahod, odgovara pedijatrica Giovana Armano

Imam dijete koje će uskoro navršiti 4 godine. Ne želi nikako obavljati stolicu na tuti ili zahodu, pretpostavljam da ima neki strah. Piški normalno na zahodu, ne piški preko noći u krevet, ali kad mu dođe za obavljati stolicu uvijek traži pelenu. Na razne načine pokušali smo ga odviknuti od kakanja u pelenu, ali ne uspijevamo. Molila bih vas za savjet što da napravim, kako da mu probijem taj strah?

U svakom slučaju nije u redu da dijete od 4 godine vrši stolicu u pelene. Morate se obratiti psihologu koji će pregledati dijete i odrediti terapiju. U današnje vrijeme djeca kasnije skidaju pelene nego prije. To se povezuje s jednokratnim pelenama koje su ugodnije, bolje upijaju, neke čak i ugodnog mirisa. Dijete nema neugodan osjećaj (mokrog, hladnog, peckajućeg, neugodnog mirisa...) koji bi ga potaknuo da vrši veliku i malu nuždu izvan pelene te da bude čisto. Naravno da to ima svojih dobrih i loših strana.

tuta odvikavanje od pelena Možda te zanima... Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena? Vrtić

Dijete u jednokratnim dobro upijajućim pelenama nije potaknuto neugodnim osjećajem mokrog, hladnog, neugodnog mirisa. Procesuiranje tog fiziološkog događaja neugode sa potrebom odgode, traženja adekvatnog mjesta za obavljanje i ostale stvari izostaju. Dijete se i dalje osjeća jednako ugodno i ne razvija potrebu za skidanjem pelene

S jedne strane i psiholozi smatraju da nije dobro prerano forsirati skidanje pelene da dijete kasnije ne bi imalo  nekih neugodnih, potisnutih iskustava pa time i poremećaja, ali s druge strane sazrijevanje djece je različito te neka zaista jako dugo ostaju u pelenama.

odvikavanje od pelena tuta kahlica Možda te zanima... Problemi s odvikavanjem od pelena nastaju zbog zatvora? Vrtić

U drugoj godini života dijete sazrijeva i može shvatiti da obavljanje nužde treba biti na određenom mjestu, a ne više u pelenama. Naravno, dobro ga je poticati. Neka djeca to savladaju bez velikih poticaja druge treba poticati više. Osobno smatram da ranije skidanje pelena kod zdravog djeteta uz zdravu i poticajnu okolinu, ne bi trebalo izazvati nikakve  poteškoće u kasnijem psihosocijalnom razvoju. A koristi  mogu biti značajne. Od izbjegavanja osipa u pelenskoj regiji, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci, do mogućih urinoinfekcija kojima pogoduju pelene. Da ne govorimo o uštedi te o osjećaju da imamo zdravo lijepo razvijeno dijete koje je postalo "veliko"  i ne treba više pelene.

Naravno, prerano i neadekvatno, previše agresivno forsiranje, inzistiranje ili čak kažnjavanje djeteta koje vrši stolicu ili mokri u pelene u kasnijoj životnoj dobi nje dobro i može samo negativno djelovati na razvoj djeteta

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Budainka99

    Mi smo imali sličnu situaciju. Riješili smo je tako što smo pratili vrijeme u koje dijete obično ima stolicu i stavljali ga u to vrijeme na dječju tutu, onako neobavezno po par minuta. Složili bi ugodnu atmosferu, čak bi mu dali neku knjigicu u ruke, upalili crtić. Nakon što bi malo odsjedio bi ga obukli bez ikakvog prigovaranja. Treći-četvrti dan se i sam iznenadio i obradovao kad je obavio nuždu. Pohvalili smo ga i od tada nije bilo većih problema.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.