Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. kolovoza 2018.

Kako odvikavanje od pelena može biti zabavno iskustvo?

tuta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odvikavanje od pelena ne treba biti veliki problem, samo je bitno pratiti djetetov ritam i prepoznati kada je ono spremno za to, kaže Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba te objašnjava kako djeci olakšati ovu promjenu i pomoći im da zavole svoju tutu

"Odvikavanje od pelena ne mora biti nužno veliki problem, samo je potrebno pratiti djetetov ritam i kada je spremno za to, a to je obično između 18. i 24. mjeseca djetetovog života. To je vrijeme kada dijete obično zna reći: "piškiti", "kakati", "promjeni pelenu", "mokra pelena", "skini pelenu" , ali i vrijeme kada dijete započinje oponašati svoje roditelje", objašnjava Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba. Malena djeca žele raditi sve što rade i njegovi roditelji.

tuta odvikavanje od pelena Možda te zanima... Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena? Vrtić

"Roditelji su djetetu idoli i oni žele raditi sve što rade njegovi roditelji pa tako se i odvikavati od pelene. Najbolji način kako dijete naučiti da to radi je da gleda roditelja istog spola. Kada se gleda na odvikavanje od pelene, to je usko vezano i na privikavanje na kahlicu", dalje objašnjava.

Kako to olakšati? "Na način da zapravo dijete odabere kahlicu koja mu se sviđa, a onda da ona bude predmet njegovog interesa kroz igru, da je rastavi, okrene, da plišane životinje odnosno igračke obavljaju nuždu na njoj. Znači da dijete zapravo shvati čemu kahlica služi i kako je primijeniti pa da onda i samo počne obavljati nuždu. Vrlo je bitno da mjesto gdje se nužda obavlja bude interesantno. Djeca smatraju da je obavljanje nužde na kahlici nužno zlo, nešto što im je dosadno i nešto što ih često prekida u igri, a to oni nikako ne žele. Zapravo obavljanje nužde na kahlici mora biti jako zabavno, dijete mora imati pristup tom mjestu te se mora i ne osjetiti da ga se prekinulo u nekoj njegovoj interesantnoj aktivnosti", savjetovala je Iva Brčić.

Možda te zanima... Odvikavanje od pelena: Što kad dijete odbija kahlicu? Vrtić

 

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.