Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. siječnja 2020.

Izabel Kovačić i Dario Šimić progovorili o nećakinji i sinu sa sindromom Down

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL; Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izabel ima nećakinju, a Dario sina koji su rođeni s trisomijom 21 i ovim projektom žele podići svijest o sindromu Down s kojim u Hrvatskoj trenutno živi 1800 osoba te o potencijalima koje imaju djeca s teškoćama u razvoju

U sklopu inicijative Same Chances čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o poštovanju ljudskih prava, a koji je pokrenuo Story, Izabel Kovačić i Dario Šimić progovorili su o životu obitelji koje imaju djecu sa sindromom Down. Izabel ima nećakinju, a Dario sina koji su rođeni s trisomijom 21 i ovim projektom žele podići svijest o sindromu s kojim u Hrvatskoj trenutno živi 1800 osoba.

Možda te zanima... Mama Tanja: 'Boli me kad se djeca rugaju mom djetetu s teškoćama, a roditelji ne reagiraju' Roditelji

Izabel Kovačić: Nije me bilo strah jer sam znala da su ta djeca puna ljubavi

"Ja sam znala kakva su ta djeca i da su puna ljubavi. Iskreno, nije me bilo strah niti tren", rekla je Izabel, ponosna teta koja je puno pomagala i vozila svoju nećakinju na terapije na Goljak. Budući da je vidjela kako roditelji čekaju po pet, šest sati za terapije, suprug Mateo Kovačić i ona pokrenuli su sa Zakladom Mateo Kovačić - Silab, Habilitacijsku Udrugu za djecu s teškoćama u razvoju - Senzorno Integracijski Laboratorij koji pomaže djeci s teškoćama u razvoju. 

Sestre Ivana Andrijanić i Izabel Kovačić prije pet godina zajedno su pokrenule modni brand Lunilou dječje eko odjeće, a u videu u sklopu kampanje #samechances by Story progovorile su o Ivaninoj kćeri i Izabelinoj nećakinji Nikol koja je rođena sa sindromom Down.

Ivana inače živi u Švicarskoj i mama je dvije kćeri, šestogodišnje Lucije i četverogodišnje Nikol.

"Za Nikinu dijagnozu saznali smo tek po rođenju i bio nam je veliki šok. Svaki roditelj očekuje zdravo dijete i kad smo to saznali prvo nam je bila velika nevjerica. Treba vam malo da se to sve slegne no brzo se pomiriš s tim jer to je valjda taj majčinski instinkt. Onda je krenuo strah zapravo, strah od nepoznatog", priznala je Ivana kojoj je sestra bila najveća podrška u tim teškim situacijama. Iako Nikol nije imala popratne dijagnoze koje najčešće prate trisomiju 21, sa četiri mjeseci krenula je na fizioterapiju.

petra, matija, down Možda te zanima... 'Moj sin nije bolestan, on je zdravo dijete sa sindromom Down' Roditelji

Ivana se osvrnula i na život u Švicarskoj i priznala da iako je to razvijena zemlja, kaže da je u Hrvatskoj lakše s djetetom s teškoćama u razvoju zbog bolje integracije još od vrtića kad dijete već dobiva asistenta, za razliku od Švicarske gdje su djeca s teškoćama odvojena od djece urednog razvoja. "S jedne strane to je dobro jer dobiva edukaciju po svom tempu, ali ne pripremaju ga za budućnost", kaže.

"Ljudi su puni predrasuda i voljela bih da se to promijeni. Djeca sa sindromom Down zaslužuju imati sve opcije i da su im sva vrata otvorena za budućnost", rekla je Ivana.

Na porodu me liječnik šokirao: Vaša beba sa sobom je dovela prijatelja s imenom Down

Dario i Jelena Šimić: Kao Davidovi roditelji najviše se bojimo predrasuda

Naš proslavljeni nogometaš s uspješnom reprezentativnom i svjetskom karijerom Dario Šimić otac je četvero djece, a najmlađi, četverogodišnji David rođen je sa sindromom Down.

"Kao Davidovi roditelji najviše se bojimo predrasuda", rekao je Dario u videu kampanje #samechances by Story, a s njim se složila i njegova supruga Jelena: "Za djecu sa sindromom Down najviše želimo priliku da bez predrasuda pokažu koliko mogu i znaju. Da im se ne zatvaraju vrata zbog činjenice jer su rođeni s kromosomom viška. Vjerujemo da je to najmanje što zaslužuju".

Dario je objasnio i da djeci s teškoćama u razvoju treba dvostruko više vremena da postignu ono što postižu djeca urednog razvoja, ali i da u Hrvatskoj postoje djeca sa sindromom Down koja su prohodala s 14 mjeseci, naučila čitati u dobi od tri godine, pisati s pet godina. S Davidom su počeli učiti po programu rane edukacije kad je imao četiri mjeseca iako gotovo ništa nisu znali o tom programu. 

Možda te zanima... 'Roditelji su svjesni važnosti rane edukacije koja je vani već dio vrtićkog programa' Vrtić

"Kad je David u dobi od tri godine počeo čitati po principima Hureke, nismo mogli vjerovati da se to uistinu događa. Danas prepoznaje umjetnička djela, planete, zastave, raspoznaje države na zemljopisnoj karti, zna brojati na hrvatskom engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku", rekla je Jelena i ispričala što sve danas zna njihov sin.

"Danas znamo što bismo izgubili da je naša odluka tada bila drugačija", rekao je Dario.

Kako bi skrenuli pažnju društvu, roditeljima i stručnjacima na potencijal koju djeca imaju, supružnici su osnovali udrugu Hureka koja djeluje na području rane edukacije za djecu s teškoćama, ali i za djecu urednog razvoja.

Danijela Zuanović, mama, Down Možda te zanima... 'Mia ima sindrom Down i obožavaju je svi koji je upoznaju' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.