Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 7668 prikaza 06. lipnja 2019.

Dnevnik dvogodišnjaka koji bi svaki roditelj trebao pročitati

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nepoznati autor stavio se u kožu dvogodišnjaka i napisao dnevnik jednog njegovog dana - kako se osjećao, što je radio, kroz kakve je frustracije prolazio...

Kada ovi mali ljudi (toddleri) počinju ispitivati granice, potvrđujući svoju neovisnost i razvijajući pojedinačne osobnosti (više kao stavove), roditeljima ostaje jedino pokušaj da ne izgube razum. Ali kad prestaneš razmišljati o tome, život također može biti težak za one koji prolaze kroz "strašnu drugu" jer te stalno čine ludim, a ti samo čuješ ne.

U postu koji je postao viralan na društvenim medijima, nepoznati autor stavlja roditelje na 'pauzu' stavljajući stvari u perspektivu djeteta. To značajno djelo napisano je kao da je to dnevnik dvogodišnjaka i počinje početkom njegovog dana.

majka dijete mama ljubav Možda te zanima... Pričaj dječjim jezikom i spriječi ispade bijesa Vrtić

"Danas sam se probudio i htio sam se odjenuti, ali rečeno mi je "Ne, nemamo vremena, ja ću to napraviti. "To me razljutilo", piše u dnevniku. "Htio sam sam pojesti doručak, ali su mi rekli "Ne, ti si previše neuredan, dopusti mi da ti ja dam jest. "Zbog toga sam se osjećao frustrirano."

Zatim je dijete jednostavno pokušalo samo ući u auto, ali mu je rečeno: "Ne, moramo krenuti, nemamo vremena. Pusti ja ću to napraviti". Zbog toga je zaplakao, ali je i dalje pokušavao izići sam iz auta kad su stigli u vrtić. Međutim, ponovno mu je rečeno "Ne, nemamo vremena, dopusti mi da to učinim", i jednostavno sam htio pobjeći.

Kasnije se pokušao igrati s kockama, ali su druga djeca rekla ne i htjela su napraviti svoj put. Umjesto toga pokušao se igrati s lutkom koju je netko drugi imao. "Uzeo sam je i rečeno mi je "ne, nemoj to raditi, moraš dijeliti. " Nisam siguran što sam učinio, ali me je rastužilo,“ piše u dnevniku. "Pa sam plakao. Želio sam zagrljaj, ali mi je rečeno "ne, dobro si, idi se igrati."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tada dolazi vrijeme za 'podizanje', ali taj mali nije baš siguran što odrasli žele. "Čekam da mi netko pokaže ..." Što to radite, zašto samo stojite tamo, pokupite svoje igračke ... Sada," napisao je. "Nije mi bilo dopušteno da se obučem ili 'premjestim' svoje tijelo da dođem do mjesta na kojem moram ići, ali sada me traže da pokupim stvari."

Osjećaj preopterećenosti o tome gdje početi, kamo krenuti i što učiniti, ovaj dvogodišnjak ne može, a da ne počne plakati. "Kad je došlo vrijeme za jelo, htio sam sam jesti, ali rečeno mi je" ne, ti si premali, daj mi to. " Zbog toga sam se osjećao malim ”, kaže dnevnik.  U ovom trenutku, maleni se osjeća umorno, gladno, uplašeno, frustrirano i tužno - ali odrasli to ne shvaćaju i ne razumiju zašto:

"Ja sam dvogodišnjak. Nitko mi neće dopustiti da se obučem, nitko mi neće dopustiti da premjestim svoje tijelo tamo gdje treba ići, nitko mi neće dopustiti da se brinem za vlastite potrebe."

divlje dijete vrištanje Možda te zanima... Djeca nisu mali ljudi, nego mali neandertalci Vrtić

Međutim, od mene se očekuje da znam kako dijeliti, slušati ili čekati. Od mene se očekuje da znam što da kažem i kako se ponašam ili nosim sa svojim emocijama. Od mene se očekuje da sjedim mirno ili da znam da bi se moglo razbiti ako nešto bacim. Ali, ne znam te stvari.

Nije mi dopušteno prakticirati svoje vještine hodanja, guranja, povlačenja, zatvaranja, otvaranja, lijevanja, posluživanja, penjanja, trčanja, bacanja ili obavljanja stvari koje znam da mogu učiniti. Stvari koje me zanimaju i čine me znatiželjnim, to su stvari koje NE smijem učiniti.

"Ja sam dvogodišnjak. Nisam strašan ... frustriran sam. Ja sam nervozan, pod stresom, preplavljen i zbunjen. Trebam zagrljaj."

Zato sljedeći put kada budeš frustrirani suzama svojih mališana, sjeti se ovog anonimnog autora i njegovih ili njezinih riječi: Nisi jedini koji ima težak dan.

Možda te zanima... Čudne navike dvogodišnjaka i što s njima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.