Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. veljače 2024.

Ovaj dnevnik dvogodišnjaka trebao bi pročitati svaki roditelj

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U postu koji je postao viralan na društvenim medijima, nepoznati autor stavio se u kožu dvogodišnjaka i napisao dnevnik iz perspektive dvogodišnjaka. u kojem opisuje svoj dan - kako se osjećao, što je radio, kroz kakve je frustracije prolazio...

Kada ovi mali ljudi (toddleri) počinju ispitivati granice, potvrđujući svoju neovisnost i razvijajući pojedinačne osobnosti (više kao stavove), roditeljima jedino mogu pokuašati sačuvati zdravi razum. Ali kad prestaneš razmišljati o tome, život također može biti težak za one koji prolaze kroz "strašnu drugu godinu" jer te izluđuju i najviše sto čuješ je 'NE'.

U postu koji je postao viralan na društvenim medijima, nepoznati autor stavlja roditelje na 'pauzu' stavljajući stvari u perspektivu djeteta. To značajno djelo napisano je kao da je to dnevnik dvogodišnjaka i počinje početkom njegovog dana.

Možda te zanima... Pričaj dječjim jezikom i spriječi ispade bijesa Vrtić

"Danas sam se probudio i htio sam se odjenuti, ali rečeno mi je "Ne, nemamo vremena, ja ću to napraviti. "To me razljutilo", piše u dnevniku. "Htio sam sam pojesti doručak, ali su mi rekli "Ne, ti si previše neuredan, dopusti mi da ti ja dam jest. "Zbog toga sam se osjećao frustrirano."

Zatim je dijete jednostavno pokušalo samo ući u auto, ali mu je rečeno: "Ne, moramo krenuti, nemamo vremena. Pusti ja ću to napraviti". Zbog toga je zaplakao, ali je i dalje pokušavao izići sam iz auta kad su stigli u vrtić. Međutim, ponovno mu je rečeno "Ne, nemamo vremena, dopusti mi da to učinim", i jednostavno sam htio pobjeći.

Kasnije se pokušao igrati s kockama, ali su druga djeca rekla ne i htjela su napraviti svoj put. Umjesto toga pokušao se igrati s lutkom koju je netko drugi imao. "Uzeo sam je i rečeno mi je "ne, nemoj to raditi, moraš dijeliti. " Nisam siguran što sam učinio, ali me je rastužilo,“ piše u dnevniku. "Pa sam plakao. Želio sam zagrljaj, ali mi je rečeno "ne, dobro si, idi se igrati."

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Tada dolazi vrijeme za 'podizanje', ali taj mali nije baš siguran što odrasli žele. "Čekam da mi netko pokaže ..." Što to radite, zašto samo stojite tamo, pokupite svoje igračke ... Sada," napisao je. "Nije mi bilo dopušteno da se obučem ili 'premjestim' svoje tijelo da dođem do mjesta na kojem moram ići, ali sada me traže da pokupim stvari."

Osjećaj preopterećenosti o tome gdje početi, kamo krenuti i što učiniti, ovaj dvogodišnjak ne može, a da ne počne plakati. "Kad je došlo vrijeme za jelo, htio sam sam jesti, ali rečeno mi je" ne, ti si premali, daj mi to. " Zbog toga sam se osjećao malim ”, kaže dnevnik.  U ovom trenutku, maleni se osjeća umorno, gladno, uplašeno, frustrirano i tužno - ali odrasli to ne shvaćaju i ne razumiju zašto:

"Ja sam dvogodišnjak. Nitko mi neće dopustiti da se obučem, nitko mi neće dopustiti da premjestim svoje tijelo tamo gdje treba ići, nitko mi neće dopustiti da se brinem za vlastite potrebe."

divlje dijete vrištanje Možda te zanima... Djeca nisu mali ljudi, nego mali neandertalci Vrtić

Međutim, od mene se očekuje da znam kako dijeliti, slušati ili čekati. Od mene se očekuje da znam što da kažem i kako se ponašam ili nosim sa svojim emocijama. Od mene se očekuje da sjedim mirno ili da znam da bi se moglo razbiti ako nešto bacim. Ali, ne znam te stvari.

Nije mi dopušteno prakticirati svoje vještine hodanja, guranja, povlačenja, zatvaranja, otvaranja, lijevanja, posluživanja, penjanja, trčanja, bacanja ili obavljanja stvari koje znam da mogu učiniti. Stvari koje me zanimaju i čine me znatiželjnim, to su stvari koje NE smijem učiniti.

"Ja sam dvogodišnjak. Nisam strašan ... frustriran sam. Ja sam nervozan, pod stresom, preplavljen i zbunjen. Trebam zagrljaj."

Zato sljedeći put kada budeš frustrirani suzama svojih mališana, sjeti se ovog anonimnog autora i njegovih ili njezinih riječi: Nisi jedini koji ima težak dan.

Možda te zanima... Čudne navike dvogodišnjaka i što s njima Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user

    Buy oxycontin online Buy oxycontin online now from rexonpharmacy.com without a prescription with your debit/credit card , bitcoins or paypal and get discreet next day delivery. Order now   Uses This medication is used to help relieve severe ongoing pain (such as due to cancer). Oxycodone belongs to a class of drugs known as opioid (narcotic) analgesics. It works in the brain to change how your body feels and responds to pain. The higher strengths of this drug (more than 40 milligrams per tablet) should be used only if you have been regularly taking moderate to large amounts of opioid pain medication. These strengths may cause overdose (even death) if taken by a person who has not been regularly taking opioids. Do not use the extended-release form of oxycodone to relieve pain that is mild or that will go away in a few days. This medication is not for occasional (“as needed”) use. Buy oxycodone online buy oxycontin online pharmacy buy legal oxycontin online buy legal oxycontin online buy oxycontin online uk buy generic oxycontin online buy oxycontin online safe buy oxycontin buy oxycontin 30mg online

  • dalac

    DNEVNIK DVOGODIŠNJAKINJE   08:10    Sprej parfem na sagu. Divno miriše. Parfem zabranjen.   08:45    Bacila upaljač u kavu. Dobila pljusku.   09:00    Otišla u kuhinju. Izbačena iz kuhinje. Kuhinja zabranjena.   09:15    Otišla u tatinu radnu sobu. Izbačena. Radna soba zabranjena.   09:30    Uzela ključ od ormara. Igrala se s njim. Mama ne zna gdje je ključ. Ni ja. Mama je urlala.   10:10    Našla crvenu olovku. Oslikala zidnu tapetu. Zabranjeno.   10:20    Uzela iglu za pletenje i savinula je. Zabola dvije igle u kauč. Igle zabranjene.   11:00    Trebala piti mlijeko. Htjela sam vodu. Vikala i naljutila se. Dobila pljusku.   11:10    Ovlažila gaće. Dobila pljusku.   11:30    Rastvorila cigaretu. Unutra je duhan. Užasan okus.   12:12    Jela prljavštinu. Smiješan okus. Zabranjeno.   12:30    Ispljunula salatu. Nije dobro. Zabranjeno pljuvanje.   13:15    Vrijeme za spavanje. Nisam spavala. Ustala i sjela na krevet. Prehladila se. Zabranjeno je prehladiti se.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.