Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. listopada 2015.

Dječak od dvije godine grize i govori na nekom svom jeziku

dječak dijete zubi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte što logopedinja Sonja Jovančević savjetuje mami čiji sin s dvije godine još ne govori, a grize sve kod kuće, kao i djecu i tete u vrtiću

Moj mali dječak ima dvije godine. Veseo je, razigran i jako živ. Nije hiperaktivan (valjda) jer uspijeva mirovati gledajući televiziju 10 do 20 minuta. Jako slabo priča, gotovo ništa. Svaku stvar koju mu dodamo govorimo kako se zove, pričamo s njim, ali bezuspješno. Govori na nekom svom jeziku. Misleći da mu fali društvo njegovih vršnjaka (jer u okolini, on je najmlađi), upisali smo ga u vrtić. Osim što imamo problema s pričanjem, polaskom u vrtić imamo i problem s grickanjem. S godinu i pol počeo je gristi. Sve nas u kući grize. Ne rastu mu zubi i nije od dragosti. Više je od neke nervoze, nezadovoljstva. Sve mu se ugađa, ali i dalje grize. Čak i ne bira koga. U vrtiću, osim 12-ero djece koje je svako ugrizao dnevno bar 1-2 puta, grize i tete. Ne znam kako mu više dokazati da to nije lijepo ni ugodno. Pokušala sam gristi i ja njega kad bi god on mene ugrizao, ali bezuspješno. Pokušali smo i pričati s njim i stalno govoriti mu da to nije dobro, ali on je samo gori i gori. Osjećam se kao loš roditelj. Svaki dan doživim šok od kritika na moje dijete u vrtiću, a  ne znam kako mu pomoći. 

Svakako posjetite logopeda kako bi se kroz opsežniji dijagnostički pregled vidjelo radi li se o kašnjenju u govorno-jezičnom razvoju ili se radi o poteškoćama u komunikaciji. Dijete bi se u toj dobi trebalo već izražavati s jednostavnijim rečenicama, postavljati pitanja "što" i "gdje", služiti se negacijom te bi govor trebao biti razumljiv majci ili užoj obitelji.

Problem s grickanjem vjerojatno je posljedica djetetove frustracije jer još uvijek ne govori i što ga vjerojatno vi ponekad  ne razumijete. Dobro je to što imenujete sve što dijete zanima, tako i nastavite, nemojte mu odmah dati npr. neki predmet ako ga traži gestom već inzistirajte na tome da imenuje taj predmet pa makar tu riječ ne ponovio skroz točno. Uz logopedsku procjenu savjetujem i procjenu psihologa.

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Što kad dijete grize i udara drugu djecu?

Kako se zbog polaska u vrtić osjeća vaše dijete?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.