Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. siječnja 2020.

6 načina pomoću kojih ćeš probuditi brbljavca u djetetu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li spremna za duge razgovore sa svojim mališanom? Pročitaj savjete stručnjaka pomoću kojih možeš potaknuti dijete da više govori

Jaslička dob, od dvije do tri godine, dob je kada se dječji vokabular obično poveća od poznatih 50 na 300 riječi. To razdoblje postaje temelj djetetova razvoja govora i jezika, i ono najvažnije - vještine razumijevanja.

Možda te zanima... 5 stvari pomoću kojih će vas dijete bolje razumjeti Vrtić

Ovdje je nekoliko savjeta stručnjaka - pedijatrice, komunikologa i logopeda - koji ti mogu pomoći potaknuti mališana da više govori:

1. Izgovaraj svoje riječi jasno

Nemoj se bojati koristiti što raznolikiji vokabular dok razgovaraš s djetetom - primjerice, imenuj što više dijelova tijela kada se kupate. Samo zapamti da uvijek trebaš izgovarati riječi jasno i izbjegavati duge i jako komplicirane rečenice. Naglasi ključne riječi u rečenici, poput psa u rečenici: "Pogledaj tamo, to je PAS!"

2. Pruži djetetu izbor

dječak sin majka | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kada nudiš djetetu nešto, pruži joj/mu izbor. Primjerice: "Želiš li bananu ili jabuku za desert?" ili "Želiš li danas nositi žutu ili plavu majicu?" Ne samo da izlažeš dijete većem broju riječi i omogućuješ djetetu da ti odgovori već time vježbaš i djetetovu samostalnost.

Što bi dijete trebalo znati govoriti do trećeg rođendana?

3. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj!

"Djetetov vokabular brzo će se povećati, ali pravilni izgovor ga vjerojatno neće pratiti", govori komunikolog, dr. Kenn Apel. Kada dijete, primjerice, kaže 'didi' umjesto 'auto', nasmiješi se i reci: "Da, idemo u auto." Naglasi pravilni izgovor u svojim odgovorima.

Čitanje jedne te iste priče za laku noć je također odlična navika koja potiče razvoj govora stoga budi strpljiva! “Djeca uče nove riječi slušajući jednu te istu priču iznova. Možda je vama dosadna, ali mališanima nije, oni uživaju u ponavljanju", objašnjava pedijatrica Carmen Ramos-Bonoan.

knjiga čitanje Možda te zanima... Postoji dobar razlog zašto djeca vole kad im čitate iste priče Vrtić

4. Čitaj, čitaj, čitaj!

Traži knjige različitih tema, pune novih riječi za koje tvoje dijete još ne zna. Za dvogodišnjake i trogodišnjake, pedijatrica preporučuje knjige s rimama, ritmom ili ponavljajućim tekstom koje dijete može naučiti napamet, knjige koje su smiješne, ali poučne, knjige o djeci, sa slikama i imenima različitih stvari.

knjiga čitanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Tretiraj djetetov govor kao razgovor

S dvije i tri godine, tvoje dijete vjerojatno govori tri do šest riječi u rečenici, odnosno slaže potpune, ali jednostavne rečenice, kao: "Mama pije vodu" ili "Pijetao ide kukuriku".

3 stvari koje trebate zapamtiti kad slušate svoje dijete

Komunikolog naglašava kako uvijek treba iskoristiti priliku za detaljniju razradu razgovora, bez obzira na jednostavnost razgovora. "Da, pijetlovi se tako glasaju. Oni jako vole kukurikati kada se probode ujutro." Također možeš pitati dijete pitanja koja počinju sa 'što', 'tko', 'gdje'. "Ta 'naprijed - nazad komunikacija' gradi vještine razumijevanja i pomaže djetetu naučiti kako se izmjenjivati u razgovoru."

6. Ugasi sve ekrane

Ako želiš potaknuti dijete da više govori, preuzmi inicijativu i razgovaraj s djetetom - a ekrane ugasi! "Kada dopuštamo djeci da koriste elektroničke uređaje u automobilu ili busu, propuštamo zaista dobru priliku za razgovor s djecom", govori logoped Anthony Koutsoftas i dodaje kako uvijek možemo s djecom razgovarati o onome što vidimo ispred sebe ili o našem danu i slično jer je izloženost jeziku jako bitna za razvoj govora kod djeteta

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.