Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. srpnja 2019.

7 znakova emocionalnog poremećaja ili poremećaja u ponašanju kod djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihička bolest može izazvati nelagodu na samu njezinu spomen, ali važno je brinuti o djetetovom mentalnom zdravlju

Parents prenosi da zabrinutost za mentalno zdravlje djeteta treba iznijeti pedijatru. "Često govorimo o tim zabrinutostima kao upozorenjima", objašnjava Rahil Briggs, psihijatar, nacionalni direktor HealthyStepsa na Zero to Three, dodajući: "Oni ne moraju nužno biti signali kliničkog poremećaja, ali mogu biti suptilni znakovi problema u razvoju.

Možda te zanima... Tata neurokirurg objasnio kako brine o mozgu svoje djece Vrtić

Ovo su ponašanja na koja trebaš obratiti pažnju: 

Problemi sa snom

Kroz djetinjstvo, djeca bi trebala dobiti oko deset sati spavanja tijekom noći. Djeca s depresijom ponekad izgledaju pretjerano pospano i spava im se u neobičnim dobima dana. Oni s tjeskobom, poremećajem pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili disruptivni poremećaj raspoloženja (DMDD), često treba satima da zaspu i probude se više puta svake noći. Sin Kristine Harlan, koji ima DMDD, tijekom tri dana je spavao samo sat ili dva kad je imao šest godina. 

Bolovi u trbuhu

Bolovi u trbuhu su uobičajena tegoba, ali česti bolovi u trbuhu koji se ne mogu objasniti zatvorom ili intolerancijom na hranu mogu imati psihološke korijene. Istraživanja su dugo povezivala kronične poteškoće s gastrointestinalnim sustavom kod djece s tjeskobom i depresijom. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Opsesivne misli ili strahovi 

Kod djece koja imaju tjeskobu, misao postaje toliko ponavljajuća da ometa svakodnevni život. Uobičajene opsesije, posebno kod djece koja također imaju OKP, su sigurnost i klice. Dijete koje boluje od OKP-a može biti prisiljeno nekoliko puta dnevno oprati ruke, često u nezgodnim trenucima, kako bi olakšalo svoje strahovi. Strahovi također mogu uništiti rutinu. "Uobičajeno dijete koje je ubola pčela može pokušati izbjegavati pčele, ali i dalje će se normalno igrati", rekao je dr. Carol Weitzman, profesorica pedijatrije na Sveučilištu Yale, dodajući: "Treba se zabrinuti kad dijete zbog straha od pčela ostaje unutar kuće i kad cijela obitelj počinje organizirati svoje planove oko toga - preskačući izlete u park ili na bazen."

Možda te zanima... 6 problema u ponašanju djeteta koje ne smiješ ignorirati Vrtić

Nezainteresiranost za zabavu

Djeca su prilično strastvena, ali depresivno dijete ne uzbuđuje puno stvari. "Uobičajeno je vidjeti nesposobnost pronalaženja radosti, čak i u stvarima koje su mu nekad bile uzbudljive", rekla je dr. Joan Luby, direktorica programa ranog emocionalnog razvoja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington. 

Izljevi bijesa

Dnevni izljevi agresije, destruktivnog ponašanja i drugih znakova abnormalnog intenziteta mogu biti simptomi DMDD, depresije i drugih problema.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Grižnja savjesti

"Dijete koje je sklono depresiji može se osjećati lošim zbog malih prijestupa i potrebna mu je velika količina uvjeravanja da se osjeća bolje", rekla je dr. Luby. Nedavna istraživanja mozga pokazuju da je područje mozga koje se naziva prednja insula manje od prosjeka kod djece koja su sklona krivnji, kao i kod depresivnih odraslih osoba, što ukazuje da bi ta osobina mogla biti snažan prediktor kasnije depresije. 

Dječje emocije: 'U redu je izraziti ljutnju, ali na primjeren način'

Crne misli

U istraživanju dr. Luby o depresivnoj vrtićkoj djeci, ona je otkrila da su se mnogi ponašali morbidno tijekom imaginarnih igara. Samoozljeđivanje male djece može biti navjestitelj. U dobi od 6 godina, sin Angie Duray, Will, koji ima depresiju, doslovno bi sebe pretukao zbog teškog zadatka za domaću zadaću. "Nazvao bi se glupim idiotom i rekao bi da nikad neće naučiti, a onda bi udarao glavom od stol. Jednom se ubo u ruku oštrom olovkom", prisjeća se Angie. 

Možda te zanima... 5 mitova o ADHD-u, disleksiji i drugim poremećajima učenja i pažnje Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.