Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. rujna 2016.

Mališani osjećaju jeste li iskreni ili glumite

beba iznenađenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak i sasvim mala djeca razumiju uzroke i procjenjuju opravdanost emotivnih reakcija, pokazalo je novo istraživanje

Trogodišnjaci lako mogu osjetiti da netko zanovijeta bez razloga. Novo istraživanje utvrdilo je da će osjetiti sažaljenje samo ako za to postoji stvaran razlog. Znanstvenici tako prvi put zaključuju da čak i sasvim mala djeca mogu prosuditi iskrenost nečijih emocija.

Vježbe za mozak od rođenja do treće godine

Ukupno 48 djece stare između 36 i 49 mjeseci vidjeli su odraslu osobu kako glumi nezadovoljstvo. Njihove reakcije su promatrane u tri različite situacije - kada je nezadovoljstvo bilo opravdano, kada je bilo lažno i kada uzrok nije bio poznat. Dvije odrasle osobe susrele su se sa svakim djetetom i iskazivale nezadovoljstvo izrazom lica ili glasom, kao posljedicu fizičke boli, materijalnog gubitka ili očite nepravde.

Bebe raspoznaju riječi već s devet mjeseci

Djeca koja su vidjela nezadovoljstvo odraslih uzrokovano stvarnom štetom ili nepravdom, reagirala su glasom i pokretima ili su im pokušavala pomoći. U nastavku testa, odrasla osoba imala bi balon punjen helijem, a dijete bi dobilo dva takva balona. Tada bi odrasla osoba odglumila da je slučajno ispustila balon koji je odletio. Rezultat istraživanja pokazuje da će dijete ponuditi jedan svoj balon za utjehu brže i s manje premišljanja ako je istu osobu vidjelo u situaciji kada joj se zaista dogodila nepravda ili nesreća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.