Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. kolovoza 2017.

Kako pamte dvogodišnjaci?

djeca, igra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvogodišnjak pamti i može se sjetiti složenih prošlih događaja - recimo da je ostavio medvjedića u kupaonici ili da je jučer jeo nešto posebno, ali se neće sjećati svih detalja

Već od prvog dana svog života beba može prepoznati mamin glas, miris, a dan-dva kasnije i mamino lice. Međutim, ako je majka, na primjer, prinuđena ostaviti bebu staru nekoliko tjedana, dijete će je zaboraviti poslije svega nekoliko dana. Ali, kako razvoj bebinog pamćenja napreduje, tako raste njena sposobnost da pamti sve više osoba i događaja, a u dobi od oko dvije godine djetetovo pamćenje postaje trajno.

mama beba djevojčica Možda te zanima... Vježbe za mozak od rođenja do treće godine djeteta Beba

Ovako teče razvoj od 18 mjeseci do dvije godine:

Dvogodišnjak pamti i može se sjetiti složenih prošlih događaja - recimo da je ostavio medvjedića u kupaonici ili da je jučer jeo nešto posebno, ali se neće sjećati svih detalja (neće moći sjetiti je li tata došao kući prije ili poslije gledanja crtića). 

U tom uzrastu dijete još ne može koristiti razne strategije pamćenja, pa ako djecu pitate u kojoj ste kutiji sakrili slatkiš, trogodišnjak neće iz vida ispuštati kutiju u koju je vidjelo da stavljate slatkiš, ali dvogodišnjak to još neće znati.

Isto tako, za razliku od starije djece, dvogodišnjak još ne zna i ne razumije da bi mu ponavljanje nečega pomoglo da to bolje zapamti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.