Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. siječnja 2022.

7 neobičnih stvari koje rade izrazito inteligentna djeca

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno

Čudno ponašanje je prirođeno pametnoj djeci. Mnoge roditelje njihovo ponašanje može zabrinuti, ali razloga za brigu nema. Normalno je da odudaraju od mase i razmišljaju izvan nametnutih stereotipa. Budite ponosni ukoliko je i vaše dijete takvo - mali čudak kojeg mnogi ne razumiju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu.

1. Tek su progovorili, a već izgovaraju pune rečenice

To su djeca koja od vrlo ranih dana znaju izraziti što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glynis Ratcliffe sa portala Romper prisjetila se iskustva sa svojom pastorkom, priče koja godinama iznova zabavlja njezinu obitelj.

"Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju riječ, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: "Poruka od kanadske vlade". Imala je jedva godinu dana", napisala je.

Možda te zanima... 5 čimbenika koji utječu na razvoj dječje inteligencije Vrtić

2. Sjećaju se događaja iz ranog djetinjstva

"Neki dan me kći ispitivala o vremenu kada smo išli u planine. Tada je imala 18 mjeseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće", pita se ova spisateljica.

Kako djeca pamte? Bebe tek s godinu dana zapamte kako izgledaju

3. Počinju čitati nevjerojatno rano

Često počinje s pretvaranjem djece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno prepoznavati riječi, iako ih nitko nikada to nije učio.

"Prije godinu dama moja kći je bila sa mnom u trgovini. Zaustavile smo se pred policom sa "Special K" žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i nitko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: "Što je tako specijalno vezano za njih?". Morala sam odlijepiti vilicu s poda od čuđenja - ispričala je.

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

4. Sjećaju se svojih snova dok su jako mala

"Njihovi snovi počinju kao sjećanja na nešto što se dogodilo jučer, barem po mojem iskustvu. Moja me je kćer pitala da li se sjećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mjesecima nismo bili na kolibi", ispričala je.

Mensa objavila 17 znakova da je vaše dijete mali genijalac

5. Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

"To može biti 68 školjki koje vaše dijete inzistira čuvati kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele znati sve činjenice o 47 različitih dinosaura - kako se hrane, razmnožavaju, gnijezde. I to u dobi od četiri godine", objašnjava Glynis Ratcliffe.

djevojčica Možda te zanima... Misliš da ti je dijete čudno? Možda je darovito Školarci

6. Slažu svoje igračke na vrlo specifičan način

"Moje dijete se zaista ne bi trebalo brinuti jesu li igračke složene ispravnim, savršenim redoslijedom, na primjer, od najviše do najniže, ili od najsvjetlijih do najtamnijih", dodaje.

7. Imaju vrlo razvijenu maštu

"Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim nevjerojatne misli svoje djece i ono što se stvara u njima", kaže ova spisateljica.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

Potaknite razvoj inteligencije kod djece

Profesor Julian Stanley sa Sveučilišta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina - njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež.

Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

Jedna od te djece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow. Ona je danas dekanica na Sveučilištu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi potaknuli intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu, prenosi Independent.

  • Izložite svoju djecu različitim iskustvima.
  • Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.
  • Uvjerite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti - što je jako važno u njihovom napretku.
  • Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smjeru.
  • Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima
  • Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno. 
  • Izbjegavajte korištenje izraza kao što su "nadaren si" i "vrlo si inteligentan." To djeci može postati teret.
  • Testirajte njihove sposobnosti. 
djeca kuhanje prehrana Možda te zanima... Hrana za mozak: Namirnice za razvoj inteligencije kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.