Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. travnja 2016.

Ima skoro tri godine, a ne govori

dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta mama ima sina koji govori samo pojedine riječi i ima problema s komunikacijom. Psihologinja Miranda Novak odgovara koji su koraci koje mama mora napraviti i na što mora paziti

Moj sin ima 2 godine i 10 mjeseci i ima problema s komunikacijom, ne govori osim pojedine riječi, a nažalost zbog neiskustva bio je dosta izložen televiziji u prve dvije godine života (naročito crtići na YouTube). Kako da ispravimo propušteno? Trenutno ga vodimo na preglede kod neuropedijatra, otorinolaringologa, psihologa i logopeda. Brine nas njegov manjak komunikacije i pomalo nesocijalno ponašanje. Naravno, ne isključujem da sve to i nije stvar odgoja već možda i njegove osobnosti. Imate li kakav pametan savjet?

Problem koji opisujete čini se zaista značajan i bitno je da ste reagirali i potražili pomoć. Djeca definitivno individualno napreduju u govoru i komunikaciji, no jako je važno reagirati što ranije ako zamijetite da dijete u razvoju komunikacije kasni u odnosu na vršnjake. Svakako je odlično da ćete odraditi pregled kod specijalista te logopeda i psihologa, da se točno dijagnosticira što se događa vašem djetetu.

dječak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prema ovome što ste naveli može biti riječ o nekoliko stvari: od emotivnih poteškoća kod djeteta, poteškoća sa sluhom ili govornim aparatom, poteškoća s razumijevanjem ili artikulacijom riječi. Svakako ćete s djetetom proći sve preglede i čuti mišljenja stručnjaka. Uz sve što sam navela, ponekad združeno kašnjenje govora i poteškoća u neverbalnoj komunikaciji uz nesocijalno ponašanje upućuje na sumnju na pervazivni razvojni poremećaj tj. poremećaje iz autističnog spektra. O tome vam neću sada pisati, jer će vam stručnjaci kojima ćete odvesti dijete reći što je slučaj kod vašeg djeteta. Ne želim vas prestrašiti nego samo informirati da je iznimno važno da reagirate što ranije jer u slučaju rane dijagnostike bilo kojeg od ovih problema dijete može brže napredovati.

Znakovi autizma kod beba i predškolaca

Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

Struka ovakve poteškoće združenim imenom zove problemi u ranoj komunikaciji pa je svakako dobro da se informirate o tome. Rana komunikacija predstavlja proces prije razvoja govora i sam razvoj govora i odnosi se na fazu od rođenja djeteta pa sve do šeste godine djetetova života. Niste opisali kako dijete komunicira s vama i kakva je privrženost vašeg sina i vas roditelja.

Za razvoj komunikacije je zaista važna kvaliteta povezanosti djeteta i majke prije svega, mogućnost koncentracije i pažnje te djetetova namjera za razmjenu informacija s okolinom. Pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu postoji Centar za rehabilitaciju gdje je Kabinet za ranu komunikaciju. Ne znam odakle dolazite i gdje ste naručeni, no tim psihologa i logopeda koji radi u Kabinetu, preporučila bih kao najkompetentnije za ovo područje u Hrvatskoj.

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Nemojte se previše brinuti prije vremena i prije nego znate točan razlog. U međuvremenu, pokušajte se što više igrati s djetetom, čitajte mu, razgovarajte s njim, pojašnjavajte mu i imenujte predmete i radnje, puštajte pjesmice i pjevajte. Važno je da vi ostanete mirni kada dijete potičete na komunikaciju, da to radite opušteno i kroz igru, da se ne osjeti pritisnuto ili pak neuspješno. Komunikacija ne mora biti samo verbalna tj. govorom: masirajte i mazite dijete, zajedno mijesite kolače i radite nešto rukama te koristite geste i potičite dijete da se izrazi gestama ako ne može govorom. Pogledajte svakako web stranicu www.ranaintervencija.org te se javite s pitanjima nakon pregleda. 

Ako mu čitate, dijete će biti uspješnije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.