Beba Dohrana 21. svibnja 2019.

Beba je stalno prehlađena i odbija kašice. Što se događa?

beba jede dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, specijalistica pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinke Helena odgovara mami koja se brine jer joj dijete odbija hranu

Imam curicu od 8 mjeseci. Na adaptiranom je mlijeku od rođenja (uspjela sam je dojiti 20-ak dana). Od 4. mjeseca sam krenula s dohranom. Ona je lijepo napredovala do sada. U posljednih 3 mjeseca stalno joj curi nos. Redovito čistim s usisavačem, s fiziološkom otopinom i kapima za nos, a kada je začepljen doktorica je prepisala Operil (50% razrijeđen s fiziološkom otopinom). Smiri se cca 5 dana i onda ponovno krene. Zna dobiti i temperaturu. Uz sve to je lijepo jela do nedavno. Pojela bi na dan 600 g kašice i 600-800 ml adaptiranog mlijeka s čokolinom. Prije par dana sam joj dala malo začinjene hrane na zahtjev i iz znatiželje, što je s guštom uz svoje obroke pojela. No nakon toga ne želi više kašice, jede samo mlijeko i to sve rjeđe. Stolicu nije imala dva dana, no i to se sada reguliralo, ali i dalje odbija kašice. Bojim se da sam pogriješila sa začinjenom hranom. Kako da ponovno krene s kašicama? Jesu li možda zubi u pitanju? Do sada ima dva donja. I danas sam primjetila da je promukla. U zadnje vrijeme pije puno vode, i do pola litre na dan, i jako teško zaspi, kao da se bori da ne zaspi, a prije nikad nismo imali s tim problema. Što se događa?

Možda te zanima... Oprez: Visoka temperatura nije znak nicanja zubića Beba

Moguće je da dijete slabije jede ako je u infektu (virusnom ili bakterijskom), također i zbog izlaska zubića, no u tom slučaju je to prolazno. Budući da je ponovno promukla, moguće je zaista razlog infekt. Nastojte što bolje očistiti nosić, jer zaštopan nos može dijete jako ometati u hranjenju i u spavanju. Nemojte začinjati hranu bar do godine dana, jer to nije zdravo u dojenačkoj dobi.

Ipak, osobno mislim da to nije razlog zašto sada ne želi kašice. Pokušajte joj ponovo nuditi, osobito one koje je do sada najbolje jela. 

Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.