Vrtić Prehrana djeteta 25. siječnja 2017.

Imate malog izbirljivca? U pomoć stiže jednostavan koncept 'povezivanja hrane'

povrće sretno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Borba izbirljivog djeteta i zdrave prehrane vječna je frustracija mnogih roditelja. Koncept 'povezivanja hrane' sličnim namirnicama i postupno navikavanje na novu, zdraviju hranu mogao bi stati ovome na kraj

Nitko ne zna kroz kakve frustracije prolazi roditelj čije je dijete pretjerano izbirljivo oko hrane koju jede. Ako je vaše dijete takvo i jedino što prolazi su čips, pahuljice ili sendviči, svjesni ste koliko ova bitka može biti teška i toliko često – besmislena!

Dijete ne želi jesti kuhanu hranu, što napraviti?

U zadnje vrijeme, mnogi stručnjaci vjeruju da su pronašli rješenje za izbirljive mališane i tvrde kako mogu učetverostručiti broj namirnica koje će vaše dijete prihvatiti u samo tri mjeseca. Radi se o tzv. 'povezivanju hrane', a funkcionira na način da namirnice koje vaše dijete voli, koristite kao 'most' prema novim namirnicama.

Pedijatri iz dječje bolnice Ann & Robert H Lurie u Chicagu, razvili su ovaj koncept 'spajanja hrane' koji podrazumijeva simpatičan i prijateljski pristup novim namirnicama, nadovezujući se na onu hranu koju je dijete naviklo jesti. 

Moj sin je mali izbirljivac, kako ga potaknuti da jede?

Hrana slična okusom i bojom

Zapravo, ideja ovog koncepta jest da se djetetu predstavi hrana koja je slična okusom, teksturom, temperaturom, bojom ili jednostavno izgleda kao hrana koju voli. Cilj je da se dijete postupno navikne na nove namirnice, a zatim se uvodi nova hrana koja je slična namirnicama na koje se dijete tek naviknulo i u kojima je počelo uživati. Time se polako proširuje popis prihvaćene hrane.

Naravno, ti koraci su maleni: na primjer, ako vaše dijete trenutno jede samo tanko narezane pržene krumpiriće, prvi korak bio bi uvesti tanko narezane pečene krumpiriće. Ili, ako vaše dijete trenutno voli jesti samo tjesteninu, sljedeći korak bilo bi navikavanje na tjesteninu s umakom od rajčice, i tako dalje dok ne dođete do drugih namirnica koje bi mogle proći uz tjesteninu.

Ne koristite slatkiše kao nagradu

Stručnjaci vjeruju da ovaj koncept zaista 'pali'. Mark Fishbein, pedijatar i gastroenterolog kaže: "Naše je iskustvo da djeca - imaju li neke medicinske probleme ili ne - mogu brzo povećati broj namirnica koje su prihvatili"

U stvari, njihova istraživanja pokazala su da, djeca koja su dotad jela samo 5, prešla na 20 različitih namirnica u kojima uživaju i to nakon tri mjeseca 'povezivanja hrane' sličnim namirnicama. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.