Vrtić Prehrana djeteta 11. travnja 2020.

Sirnica, pinca: Najfiniji uskršnji slatki kruh obavezan je na blagdanskom stolu

Foto: missMAMA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Među uskrsnim delikatesama osobito se ističe tradicionalno slatko pecivo, poznato kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji

Riječ je o slatkom kruhu od brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom rumom, koricom limuna ili naranče. Uobičajeno je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista.

Sirnica, pinca, uskršnja pogača? Puno je naziva za ovaj slatki kruh koji je tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je više-manje uvijek isti. 

Možda te zanima... Prirodne boje za uskršnja jaja napravi od hrane koju imaš kod kuće Roditelji

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 700 g brašno za dizana tijesta
  • 1 prstohvat sol
  • 1 suhi kvasac
  • 1 prašak za pecivo
  • 1  limunova korica
  • 100 ml soka od naranče
  • 1 narančina kora
  • rum
  • aroma kruškovca
  • po želji aroma sirnica
  • šećer u kocki

Priprema:

  1. U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
  2. U smjesu dodaj rum, aromu kruškovac i prema želji dodaj aromu sirnica.
  3. Maslac rastopi u mlijeku i pusti da se malo ohladi.
  4. Zajedno pomiješaj brašno, kvasac i prašak za pecivo.
  5. U brašno dodaj smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesi i ostavi da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
  6. Kada se prvi put digne, spusti ga sa žlicom i pusti da se još jednom digne.
  7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
  8. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 35-40 min.

Još recepata potraži na missGASTRO.

uskrs jaja Možda te zanima... Šest ideja za originalna uskršnja jaja Školarci
  • adriana51

    Zašto se zove sirnica? Nema ni sira u njoj, da ima još bi i razumjela.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.