Školarci Prehrana školarca 26. ožujka 2016.

Malo drugačiji recepti za tradicionalna uskršnja jela

uskršnji kolačići zečić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uskršnja trpeza nezamisliva je bez obilja šunke, jaja, mladog luka, rotkvica, ali i tradicionalnih slastica poput kuglofa ili pince. Klokanica vam donosi pet recepata za tradicionalna uskršnja jela, ali u malo drugačijem ruhu!

pinca | Author: Boris Šćitar/PIXSELL Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Pinca

Sastojci:

  • 40 dag šećera
  • 20 dag maslaca 
  • četvrt litre mlijeka 
  • vanilin šećer 
  • 6 cijelih jaja 
  • 20 dag kvasca (5 kocki kvasca) 
  • kora od limuna i naranče 
  • sok od limuna i naranče 
  • ruma po želji (1 žlicu) 
  • oko 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna 
  • 1 prašak za pecivo 

Priprema:

  • Uključite pećnicu na 150 stupnjeva da se zagrije
  • U 2 dl toplog mlijeka otopite kvasac te mu dodajte prstohvat soli, malo brašna i malo (žličicu) šećera
  • Dok se kvasac diže, u velikoj posudi izmiksajte maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i mlijeko. Kad to izmiksate, ubacite 1 prašak za pecivo i toliko brašna da se tijesto malo zgusne
  • Kad se kvasac digne umiješajte ga u tijesto i dalje mijesite rukama. Izvadite iz posude i mijesite na stolu. Dodajte brašna i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo. Vratite tijesto u čistu posudu, pokrijte krpama i ostavite na toplom. U roku od 10-ak minuta ono će se dignuti. Premijesite. Opet ga pokrijte i ostavite da se diže
  • Što ga više mijesite, tijesto će biti bolje. Kad ga zadnji put premijesite, podijelite ga na 4-8 komada. Od ovoliko tijesta mogu izaći 4 velike, 6 srednjih ili 8 manjih pinca. Oblikujte kugle, svaku na vrhu razrežite škarama ili nožem da dobijete križić, premažite ih bjelanjkom od jaja i pospite krupnim šećerom
  • Pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatno žutu boju

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

kruh sa šunkom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uskrsni doručak iz kalupa

Sastojci:

  • 700 g oštrog bijelog brašna 
  • 1 žlica soli 
  • 25 g maslaca 
  • 1 žličica šećera 
  • 1 žlica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka 
  • 3 dl tople vode 
  • 1 žlica običnog brašna 
  • 12 šnita šunke (180-200 g) 
  • 12 šnita sira (150-180 g) 

Priprema:

Tijesto za kruh: 

  • U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže
  • Brašno i sol uspite u veću zdjelu, dodajte istopljeni maslac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode)
  • Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu
  • Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak

Priprema kruha, šunka i sira u kalupu: 

  • Potrebno je da imate kalup za kruh i koristite papir za pečenje. Idealan je kalup veličine 23x10 cm
  • Nakon što ste napravili tijesto za kruh izdvojite jedan dio (350 g, polovicu dobivenog) te napravite pravokutnik. Izrežite ga u 12 pravilnih komada te osigurajte 12 šnita šunke i sira te poklopite tijesto
  • Posložite sendviče od tijesta, šunke i sira s otvorenim dijelom prema gore. Pecite 40 do 50 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva. Pecite dok ne požuti i sir se ne karamelizira. Izvadite kruh iz kalupa i neka se neko vrijeme ohladi

Recept je Đurđice Protić i Igora Čurčića preuzet s portala Gastro.hr

pastirska pita | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pastirska pita

Sastojci:

  • 800 g janjetine
  • 600 g crvenog luka
  • 20 g češnjaka
  • 200 g pelata
  • 20 g rajčice iz konzerve/jedna žlica
  • 100 g graška
  • 80 g mrkve
  • 80 g celera
  • 80 g korijena peršina
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 mala grančica ružmarina
  • 1 lovorov list
  • sol
  • papar

Za pire:

  • 300 g krumpira
  • 30 g maslaca
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 jaje
  • 80 g skute
  • 100 g skute (za posuti odozgo)
  • sol
  • papar

Recept Marija Čepeka preuzet je s portala Gastro.hr

kuglof od ananasa | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Sočni kuglof od ananasa

Sastojci:

  • Konzerva kompota od ananasa, zajedno sa sokom
  • 230 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 bjelanjka
  • 2 žlice limunovog soka
  • 310 g brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • malo soli

Sastojci za glazuru:

  • 6 žlica šećera u prahu
  • 3 žlice soka od limuna

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 180°C
  • Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom te otresite višak brašna. Možete, naravno, raditi i u klasičnom, četvrtastom kalupu
  • Ananas zajedno sa sokom usitnite u blenderu. Maslac i šećer dobro izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i mekanu smjesu. Dodajte im polagano žumanjke, promiješajte, pa umiksajte i bjelanjke i limunov sok. Zatim dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa soli i praškom za pecivo. Ovo nemojte predugo miješate već samo dok se poveže
  • Dodajte usitnjeni ananas, promiješajte
  • Izlijte smjesu u kalup te pecite 55 – 60 minuta, sve dok čačkalica ubodena u kuglof ne izađe čista
  • Ohladite u kalupu i zatim istresite na tanjur.
  • Za glazuru, šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom i prelijte preko kuglofa

Recept je preuzet s bloga Matejke Buča Life Taste Like Chocolate

uskršnji kolačići zečić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uskršnji zečići od đumbira

Recept za uskršnje zečiće od đumbira potražite među našim super receptima za cool djevojčice!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.