Ima li što ljepše ujutro od mirisa domaćeg kruha? Iznenadite svoje ukućane ukusnim kruhom koji najbolje paše s maslacem i pekmezom iz vlastite proizvodnje
Sastojci:
- 1 suhi kvasac
- 100 grama zobenih pahuljica
- 300 grama integralnog brašna
- 150 grama glatkog brašna
- 1 mala žlica soli
- 1 mala žlica šećera
- 300 ml vode
- 30 grama maslaca
- 1 žlica suncokretovog ulja
Priprema:
1. Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
2. Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjenoj plohi umijesite tijesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji.
3. Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
4. Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je! Dobar tek!
Potražite još finih recepata na portalu Gastro.hr