Vrtić Prehrana djeteta 08. srpnja 2023.

Prvi sladoled: Kad dijete smije jesti omiljenu ljetnu slasticu?

prvi sladoled
Foto: Freepik ; Kada dijete smije jesti sladoled?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljetnu poslasticu vole i odrasli i djeca, ali kao i za većinu slastica, roditelji se zapitaju kad bi je trebalo ponuditi djetetu. Donosimo i dva recepta za domaći sladoled

"Sladoled je neizostavni dio ljetne prehrane pa je često pitanje kad se on može dati i onim najmanjima. Naime, točne preporuke nema, no zbog većeg sadržaja šećera i temperature proizvoda ne savjetuje se davati ga djetetu prije navršenih godinu dana, pa čak i nešto kasnije", objašnjava nutricionistica Tena Niseteo.

U prvoj godini prehranu treba bazirati na prirodnim namirnicama te izbjegavati industrijsku hranu, poput slatkiša i grickalica. "U industrijskim sladoledima nalaze se aditivi i šećeri, no za starije dijete ovo može biti kvalitetniji izbor deserta. Domaći sladoled se može ponuditi već od godinu dana jer kombinacija voća i mlijeka ili jogurt može biti dobar međuobrok", objašnjava nutricionistica. 

beba lizalica slatkiši Možda te zanima... Kada bebi ponuditi slatkiše? Roditelji

Veća ga djeca slobodno mogu konzumirati jer on može biti dobar mliječni obrok. U konačnici, riječ je o mliječnom proizvodu, odnosno desertu visoke hranjivosti, a nutricionistički je uvijek dobro obogatiti ga komadićima svježeg voća (borovnice, marelice, breskve, jagode i slično).

Važno je napomenuti da se u ljetnom razdoblju namirnice puno brže i lakše kvare, zbog čega je dobro slijediti jednostavne upute: uvijek dobro pregledaj namirnicu, kupuj manje količine lako kvarljivih namirnica, pravilno ih skladišti i pripremaj neposredno prije hranjenja. 

djeca slatkiši Možda te zanima... Kada je vrijeme za prve slatkiše? Vrtić

Recept za klasični sladoled od vanilije

Sastojci:

200 ml mlijeka

200 ml slatkog vrhnja

50 g šećera

3 žumanjka

nekoliko prutića vanilije

Priprema:

Pjenasto umuti žumanjke sa šećerom. Zagrij mlijeko s vrhnjem i prutićima vanilije. Prije nego što prokuha izvadite vaniliju, prelij u posudu s jajima, pritom miješajući. Stavi smjesu da se kuha na pari i miješaj dok se ne zgusne, pazeći da ne zavrije. Ostavi da se ohladi, potom stavi u ledenicu na jedan do dva sata. Kada se krema stvrdne izvadi je iz posude, izmiksaj na maloj brzini par minuta. Vrati u ledenicu i ponovi postupak dva-tri puta u razmacima od jednog sata. Posluži ukrašeno čokoladom i šlagom.

Recept preuzet s portala missGASTRO

Možda te zanima... 8 slastica domaćih food blogera koje će oduševiti tvoje klince Vrtić

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Recept za lagani sladoled od kokosa

Sastojci:

275 ml punomasnog mlijeka od kokosa

350 ml svježeg vrhnja 

2 jaja 

2 žumanjka 

5 ml / 1 žličica vanilija ekstrakta 

100 g šećera 

sol 

Za garniranje: 50 g kokosovog brašna, poprženo dok ne dobije zlatno smeđu boju

grančica metvice 

Priprema:

Na srednje jakoj vatri lagano kuhaj mlijeko od kokosa i vrhnje 5 minuta. Istuci zajedno jaja, žumanjke, vaniliju, šećer i sol. Duboku zdjelu stavi u veću s kipućim vodom. U duboku zdjelu ulij smjesu s jajima i polako dodavaj toplu mješavinu mlijeka od kokosa i vrhnja. Miješajući kuhaj na pari dovoljno dugo da smjesa zgusne toliko da ne pada sa žlice. Makni s vatre. Dok se smjesa hladi, povremeno promiješaj. Kada se dovoljno ohladi, stavi u zamrzivač na 1 sat. Izvadi iz zamrzivača, smiksaj dok ne postane kremasto i vratite u zamrzivač dok ne očvrsne. Posluži u zdjelicama, posuto prženim kokosovim brašnom i grančicom metvice. 

Recept preuzet s portala missGASTRO.

dijete jede smijeh Možda te zanima... 3 omiljene dječje namirnice u kojima se skrivaju šećeri Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.