Vrtić Prehrana djeteta 02. listopada 2013.

Pet zdravih slastica

zdrave kuglice bademi lješnjaci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Klokanica vam donosi recepte za pet zdravih i ukusnih slastica koje možete pripremiti vašem djetetu i tako ga od malih nogu učiti na domaće i nutritivno kvalitetnije deserte, umjesto kupovnih, koji su puni šećera i drugih nezdravih sastojaka

krema od jabuka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lagana krema od jabuka

Sastojci:

  • 2 jabuke
  • 2 decilitra zobenog mlijeka
  • 6 marelica
  • cimet
  • prstohvat soli
  • 1-2 žlice kuzu praha (ili drugog sredstva za zgušnjavanje krema)

Priprema:

  • Ogulite i narežite jabuke pa pomiješajte s zobenim mlijekom i nasjeckanim marelicama
  • Kada mlijeko s voćem provrije, dodajte sol i cimet te kuhajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju, oko 10 minuta
  • Izmiksajte u kremu pa vratite na vatru. U zasebnoj zdjelici razmutite kuzu u dvije žlice vode te miješajući dodajte u lončić s kremom
  • Miješajte nekoliko minuta na vatri pa podijelite u dvije zdjelice i ohladite prije serviranja

Recept Dunje Gulin preuzet je s portala Zdravakrava.hr

keksi od brusnica i kvinoje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Keksi od brusnica i kvinoje

Sastojci:

  • 1 i pol šalica brašna od cjelovitog zrna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 grama neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 1/4 šalice šećera
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice meda
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice ekstrakta badema
  • 1 šalica kuhane ohlađene kvinoje
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 šalica sušenih brusnica

Priprema:

  • Pećnicu zagrijati na 190˚C. Obložiti dva pleha papirom za pečenje
  • Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo u srednju posudu
  • Pomoću miksera izmiješati maslac, šećer i med do mekane kreme. Umiješati jaja i ekstrakte badema i vanilije te miješati još 2 minute
  • U smjesu maslaca i šećera postepeno dodavati po pola šalice smjese od brašna
  • Zatim umiješati kvinoju, zob, brusnice i bademe do jednolične smjese
  • Svaki keks formirati od dvije žlice tijesta i odložiti na papir za pečenje sa razmakom od 2,5 cm
  • Peći u zagrijanoj pećnici 12- 15 minuta do zlatne boje a zatim ohladiti

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

zdrave kuglice bademi lješnjaci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdrave kuglice za puno energije

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalica badema
  • 1 šalica lješnjaka
  • 1/2 šalice suncokretovih sjemenki
  • 2 jušne žlice rogača ili kakaa u prahu
  • 3/4 šalice rižinog slada
  • 2 jušne žlice narančinog soka

Priprema:

  • Tostirajte i sameljite bademe, lješnjake i suncokretove sjemenke
  • Tostiraj rogač ( pri prženju rogača ili kakao praha dovoljno je samo zagrijati tavu, isključiti vatru i onda na zagrijanoj tavi 10 sekundi promiješati rogač ili kakao, na taj način neće postati gorki, a okus im je ljepši ako se malo tostiraju)
  • Pomiješajte sve sastojke pa ostavite smjesu da odstoji 15 minuta prije nego što napravite kuglice
  • Smjesu možete staviti i u niski kalup, poravnati, ostaviti u hladnjaku pola sata i nakon toga rezati na prutiće

Recept Jadranke Boban Pejić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

kuhane kruške | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nadjevene tople kruške

Sastojci:

  • 1 kg krušaka
  • 1 limun
  • 1 žličica cimeta
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 100 g badema
  • 100 g oraha
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer 
  • 3 žlice šećera
  • klinčić

Priprema:

  • Skuhajte kruške u jednoj litri vode, dodajte limun narezan na kriške, par klinčića i žličicu cimeta
  • Kada su kruške napola kuhane, izvadite ih, ogulite im koru i izdubite
  • U posudu stavite mlijeko, vanilin šećer i dodajte šećer
  • Kad zakuha, dodajte mljevene orahe
  • Nadjev ostavite minutu da odstoji, zatim njime napunite kruške
  • U posudu stavite šećer u prahu da se karamelizira i zatim dodajte isjeckane bademe
  • Prelijte preko nadjevenih kruški i poslužite toplo

Recept Sandrine Todorović preuzet je s portala Zdravakrava.hr

muffini s rogačem i čokoladom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Muffini s rogačem i čokoladom

Sastojci:

  • 2 šalice brašna T – 1100 ili T – 850
  • 1/2 šalice pirovog brašna (dinkel brašno)
  • 1/2 šalice mljevenog rogača
  • 3 dkg crne čokolade
  • 3 dkg bijele čokolade
  • 2 žlice praška za pecivo (bez aluminija)
  • 1 vrećica vanilin bourbon šećera
  • 2 žlice šećera
  • 3.5 dcl zobenog mlijeka
  • 1/2 šalice kukuruznog ulja
  • 1/2 šalice grožđica
  • 2 žlice rižinog slada

Priprema:

  • Grožđice namočite u malo tople vode 5 minuta
  • Crnu čokoladu krupno naribajte, a bijelu narežite na veće komade
  • U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašna, rogač, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer), a u drugoj pomiješajte sve tekuće (zobeno mlijeko, ulje)
  • Tekućim sastojcima dodajte namočene grožđice te ih ručno dodajte suhim sastojcima
  • U kalup za muffine stavite 12 papirnatih čašica te rasporedite dobivenu smjesu
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa 35 minuta

Recept Željke Fordren Jambrešić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Više o pravilnoj dječjoj prehrani pročitajte u našem specijalu Zdrava hrana svakog dana!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.