Vrtić Prehrana djeteta 11. svibnja 2016.

Popaj je znao: špinat je prava riznica vitamina

Špinat
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tko još u djetinjstvu nije čuo rečenicu: 'Jedi špinat i bit ćeš jak kao Popaj'? Možda vaše dijete ne zna tko je Popaj, no sigurno ste mu više puta ponovili koliko je špinat zdrav

Špinat je bogat vitaminima A, C i B, odličan je izvor folne kiseline i željeza te magnezija i mangana, a izrazito zelenu boju listovima daje velika količina klorofila. Ima nisku energetsku vrijednost, bogat je vodom i dijetalnim vlaknima. Špinat je najbolje kuhati na pari ili u maloj količini vode, a nakon kuhanja treba ga izvaditi iz vode kako bi zadržao svoju boju. 

5 brzih i zdravih proljetnih recepata

Važno je znati i da u špinatu ima oksalne kiseline, koja može tvoriti malene kristaliće i taložiti se u djetetovim mokraćnim kanalima i bubrezima, pa je prije kuhanja potrebno odstraniti peteljke i veće poprečne žile na listovima budući da su upravo oni bogati oksalnom kiselinom. To je i razlog zašto se špinat najčešće priprema s mlijekom. Naime, oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka te tvori spoj koji se lako izlučuje iz organizma. 

Osim toga, voda iz špinata je puna nitrata koji prelaze u nitrite, a oni se djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu pretvoriti u kancerogene nitrozamine pa se špinat priprema neposredno prije posluživanja i ne smije se zagrijavati. 

5 nutrijenata najvažnijih za zdravlje vašeg djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.