Vrtić Prehrana djeteta 24. svibnja 2023.

Mama bolničarka: Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela jesti ove namirnice zbog gušenja

Foto: Freepik ; Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela jesti ove namirnice
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nikki Jurcutz, majka dvoje djece i bolničarka koja je na čelu roditeljske organizacije Tiny Hearts Education redovito objavljuje savjete i upozorenja za roditelje, a mnogi od njih odnose se na sigurnost djece.

Nikki Jurcutz u novom videu na Instagramu otkrila koje namirnice nikada ne daje svojoj djeci jer, kako kaže, predstavljaju rizik od gušenja. Tako su se među ostalim na popisu našli kokice, lizalice i žvakaće gume. Također je savjetovala roditeljima da se klone marshmallowa kao i orašastih plodova, koje treba držati podalje od djece dok ne navrše pet godina.

Možda te zanima... Medicinska sestra upozorava: Ovaj modni dodatak može izazavati gušenje bebe Beba

''Kao bolničarka imala sam prilike vidjeti mnogo slučajeva gušenja kod djece. Mnogi od njih bili su mališani ne stariji od tri ili četiri godine. Naime, nisu sve namirnice iste. Neke zbog svog oblika, teksture i veličine predstavljaju mnogo veći rizik od gušenja. Upravo su zbog toga na mom popisu hrane koju ne dajem djeci sve dok ne navrše pet godina, kada će imati sve potrebne zube te biti razvojno sposobna žvakati i gutati tu hranu'', napisala je u opisu videa.

Sigurnost djece: Što svaki roditelj treba znati o gušenju

Namirnice za koje tvrdi da roditelji nikada ne bi trebali davati maloj djeci su kokice, bomboni, orašasti plodovi, žvakaće gume i  marshmallowse. 

Ubrzo je stotine roditelja podijelilo iz vlastitog iskustva popis namirnica koje izbjegavaju, a mnogi su rekli da se klone grožđa.

Što kada se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. 

Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak između lopatica.

Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

Sićušni predmeti predstavljaju opasnost

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini - dijelovi kockica, gumbići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka. Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitan posjet liječniku ako posumnjate da je dijete nešto progutalo.

"U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, no ako je riječ o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod duljeg boravka u probavnom traktu, uslijed korozije, iz baterijice izlazi njezin sadržaj", kaže pedijatrica, dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... Upozorenje roditeljima nakon što se dijete skoro ugušilo kokicama Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.