Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. svibnja 2019.

Upozorenje roditeljima nakon što se dijete skoro ugušilo kokicama

Foto: Facebook/Nicole Johnson Goddard
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naljepnice koje upozoravaju da neke igračke mogu biti opasne za djecu, jer ih mogu progutati ili se čak ugušiti, uobičajena su i zakonom propisana metoda za izbjegavanje nesreća u mnogim zemljama svijeta. Međutim, takvi propisi još ne postoje za opasnu hranu

Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica. Gotovo pa je nemoguće zamisliti obiteljsko gledanje filma nez njih. Iako takav scenarij zvuči kao zabavna i idilična obiteljska večer, važno je znati da takve sitne grickalice opasne za malu djecu. Na to je upozorila Nicole Johnson Goddard, majka čiji se sin gotovo ugušio kokicama. 

Obitelj je gledala film, a maleni Nash je jeo kokice i odjednom se počeo gušiti. Panika je kratko trajala jer je Nash progutao kokicu i činilo se da je sve u redu. 

lexi Možda te zanima... Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala! Vrtić

Instinkt mi je govorio da nije gripa

"Nash se ugušio od jedne kokice.  Davio se i gušio, ali nakon što smo ga udarili po leđima, sve je bilo u redu", ispričala je Nicole.  Par dana kasnije, skočila mu je temperatura koju nikako nisu mogli da skinu. Budući da je bila veljača i sezona gripe, doktori se nisu nešto posebno uzbuđivali. Majka je odlučila vjerovati svom instinktu te je nazvala pedijatra koji ih je odmah uputio u bolnicu. 

9 opasnih stvari u kući kojima se beba može ugušiti

"Instinkt mi je govorio da nije gripa, ali sam strahovala da ne ispadnem hipohondar", kaže Nicole koja je, na svu sreću, poslušala svoj instinkt, i odvela dijete kod pedijatra pulmologa. Tamo su mu snimili pluća i u respiratornom traktu otkrili komadiće kokica.

“Razvila se upala lijevog plućnog krila. Doktori su predložili operaciju kojom će ukloniti komadiće kokice”, ispričala je Nicole. 

"Kada se zagrcnuo na kokicu, sve te sitne dijelove koje je sažvakao je usisao u sebe. Bilo je točno šest komadića koji su mu se zaglavili i zbog kojih je imao tešku infekciju. Zbog njih je morao na dvije operacije", kaže Nicole, koja je tek kasnije saznala i da su kokice, grožđe i hrenovke označene kao "visokorizična hrana" u savjetniku Akademije pedijatara Amerike.

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

Nash je na kraju prošao dvije operacije kojima je uklonjeno šest komadića kokice. Srećom, uspješno se oporavio. Liječnici su majku upozorili da se kokice ne daju djeci mlađoj od pet godina upravo zbog ovakvih situacija.

Mrzim koristiti izgovor da nam je on treće dijete i da ne pazim kao kada smo imali samo jedno”, rekla je. “Htjela sam podijeliti sa svima ovu priču jer ljudi uopće nisu svjesni koliko loš učinak mogu imati kokice na malu djecu. Zahvalni smo što je naš sin u redu”, dodala je.

Objava ove mame postala je viralni hit i korisnici društvenih mreža su je podijelili više od 140 tisuća puta.

gušenje Možda te zanima... Podijelite ovaj video: bebi može spasiti život! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.