Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. studenoga 2015.

Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

grožđe
Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U potresnoj poruci na Facebooku, koja je u tjedan dana podijeljena preko 127 tisuća puta, mama Sophie Jackson opisala je kako se njezin sin skoro ugušio i pozvala sve roditelje da djeci uvijek režu grožđe te da nauče prvu pomoć

Na najteži mogući način mama Sophie Jackson naučila ja kako pravilno rezati grožđe za dijete. Iako je otprije znala da ga treba rezati, njezin dvoipolgodišnji sin Jake je u trenutku nepažnje stavio u usta dvije cijele bobice grožda i odmah se počeo gušiti.

U svojoj objavi na Facebooku opisala je što se tada događalo i pozvala sve roditelje da obavezno uvijek režu grožđe za svoju djecu te da nauče kako se izvodi prva pomoć. Na fotografiji koju je objavila prikazano je kako se pravilo reže grožđe da bi se izbjegla opasnost od gušenja, a njezinu poruku vam prenosimo u cjelosti:

Danas je bio uvjerljivo najgori dan mog života! Otkad sam čitala o dječaku koji je umro od gušenja grožđem, uvijek režem bobice. Kad je večeras Jake sjeo pokraj mog tate na sofu, uzeo nekoliko bobica grožđa i stavio ih usta, tata me odmah pozvao i prije nego što sam stigla priječi 2.5 metra do njega, već se gušio. Odmah sam ga stavila preko koljena i udarila ga nekoliko puta po leđima. To nije pomoglo pa sam mu gurnula prste u usta, no nisam mogla opipati grožđe. Jake nije mogao disati. Znala sam da trebam nazvati Hitnu. Mark je uzeo Jakea i počeo ga lupati po leđima, dok on i dalje nije mogao disati, a ja sam zvala Hitnu. Ellie je plakala govoreći: "Mama, on će umrijeti, što da radimo". Jake je poplavio i prestao se boriti. Upiškio se i onda mu je moja mama gurnula prste u usta i uspjela doći do grožđa u njegovom grlu, dok ga je Mark i dalje udarao po leđima. Mama je noktom uspjela pritisnuti grožđe i napraviti malo mjesta u Jakeovim dišnim putevima, što mu je aktiviralo nagon za povraćanjem i omogućilo da izbaci grožđe, zajedno sa sluzi i krvlju. Jake je napokon mogao disati. Znali smo da ćemo prije stići do bolnice nego Hitna do nas pa smo stavili Jakea u auto i odvezli ga u bolnicu. Kad smo stigli, uši i obrazi još uvijek bili ljubičasti. Doktori i sestre su mi rekli da je imao sreće što je preživio i što je sada dobro. Jake je kod kuće i dobro je, samo ga boli grlo. Ovo objavljujem da još jednom upozorim na opasnost od hrane koju većina djece voli. Molim vas režite grožđe kad ga dajete djeci. Molim vas recite svima da djeci režu grožđe. Ništa nije vrijedno rizika da ih izgubite. 

 

Kasnije je dodala update na svoju poruku:

 

Dirnuta sam vašom podrškom. Nisam očekivala toliko pozitivnih reakcija od svih. Mi smo znali prvu pomoć i svejedno smo se toliko mučili da izvadimo grožđe iz Jakeova grla. Zapravo smo našli dvije bobice. Jake uopće nije mogao disati niti proizvesti bilo kakav zvuk. Grožđe je bilo cijelo i korica nije bila probijena. Nismo sigurni kada je prva bobica izašla van. Nismo mogli vidjeti grožđe do samog kraja, kada je Jakeov tata stisnuo njegov trbuh/prsa pa je moja mama uspjela vidjeti bobicu i uhvatiti je noktima, što je bez sumnje spasilo Jakeu život. Zaista se nadam da će ovo potaknuti ljude da nauče prvu pomoć za djecu i da im uvijek režu grožđe. Jake ima 2 godine i 9 mjeseci, i ako ikad bude želio jesti grožđe, rezat ću mu ga na način prikazan na slici. Jake je sada odlično!!! Hvala svima na divnoj potpori.

Pogledajte video s uputama za prvu pomoć u slučaju gušenja! 

Today was by far the worst day of my life! Ever since reading about that little boy who died from choking on grapes ive...

Posted by Sophie Jackson on Thursday, November 12, 2015

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.