Vrtić Prehrana djeteta 13. rujna 2022.

Oprez! Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela jesti ove namirnice

Opasne namirnice za djecu
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najvažnija stvar za svakog roditelje je sigurnost djece, a kako bi opasnost od gušenja sveli na najmanju moguću razinu, važno je slijediti preporuke stručnjaka.

Gušenje je jedan od glavnih uzroka smrti kod male djece. Naravno da ne možete nad djetetom bdjeti 24 sata na dan, no postoje brojne mjere opreza koje možete poduzeti i tako minimalizirati rizik. Stručnjakinja za sigurnost djece u nastavku otkriva 11 opasnih namirnica koje mogu vrlo lako izazvati gušenje kod djeteta mlađeg od pet godina. 

Namirnice koje bi mogle predstavljati opasnost od gušenja, prema stručnjacima su hrenovke, grožđe, orašasti plodovi i sjemenke te kokice. Holly je dodala da svaki slatkiš koji je tvrd, ljepljiv ili gnjecav također može predstavljati opasnost od gušenja za mlađe od pet godina. Naime, pokazalo se da su za djecu tvrdi bomboni na vrhu liste najopasnije hrane zbog rizika od gušenja. Također, komadići mesa ili sira, komadići maslaca od kikirikija, žvakaće gume i popularni "marshmallows" također mogu predstavljati rizik. Sirovo povrće i grožđice također su dospjeli na popis.

"Ova se hrana smatra visokorizičnom za djecu mlađu od pet godina. Djeca imaju male dišne ​​putove u obliku lijevka i još uvijek uče kako pravilno obraditi i progutati hranu. Ovu hranu treba pripremiti na siguran način prije nego što je date djetetu." Prema stručnjacima, djeca su u većem riziku od gušenja sve dok ne napune pet godina. Tek u dobi od pet godina djeca mogu potpuno pravilno žvakati hranu zbog toga što im u ovoj dobi izbijaju kutnjaci.

@safebeginnings These are the top FOOD choking hazards for babies and toddlers #babysafety #carseatsafety #childsafety #babytok #parentsoftiktok #blf #blw #blwideas ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

Uz to, već su dovoljno savladali vještine žvakanja i usitnjavanja hrane prije gutanja. Kako dalje objašnjavaju pedijatri na službenoj američkoj stranici udruženja pedijatara Pediatrics još je jedan razlog zašto je kod djece povećan rizik od gušenja - djeca vrlo lako gube pažnju kada jedu. Zbog toga je uvijek važno paziti na malu djecu tijekom jela. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor mogu dovesti do trenutka nepažnje.

Internetska stranica NHS-a daje smjernice o sigurnoj pripremi hrane za bebe i malu djecu. Preporučuju uvođenje čvrste hrane od 6. mjeseca starosti. Stručnjaci preporučuju roditeljima da maloj djeci tanko narežu svježe voće poput banana, jabuka, breskvi, nektarina i krušaka.

No plodovima poput šljiva, grožđa ili trešanja treba ukloniti koštice te zgnječiti i usitniti kako bi bili sigurniji za jesti. Također je povrće poput mrkve, graška, cvjetače, krumpira i brokule sigurnije skuhati i narezati na kockice. Pobrinite se da su bebe i mala djeca budna i da sjede uspravno u visokoj stolici dok jedu. Potaknite bebe i djecu da pravilno žvaču i gutaju hranu i da ne žure s jelom. Također, stručnjaci smatraju da je najbolje izbjegavati određene "opasne" namirnice dok dijete ne dođe u dob kada će moći bezbrižno uživati u njima. 

Što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat. Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece.  Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak između lopatica. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Možda te zanima... Dječak iz Osijeka umalo se ugušio kikirikijem, spašen je žurnom intervencijom liječnika Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.