Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 31. listopada 2019.

Tragična smrt 2-godišnje kćeri pjevača: Novo istraživanje otkriva najčešće krivce za gušenje kod djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Studija iz 2019. godine utvrdila je da se učestalost gušenja djece od gutanja stranih tijela povećala za nevjerojatnih 91,5 % u razdoblju od 1995. do 2015. godine

Country pjevač Ned LeDoux na Facebooku je podijelio kako je njegova dvogodišnja kćer 20. listopada umrla od gušenja. Manje od dva mjeseca ranije malena je proslavila svoj drugi rođendan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Turned the big #2 today! Happy to be home for this special day. What a character this one 😋

A post shared by Ned LeDoux (@nedledoux) on

"S velikom tugom Ned & Morgan obavještavaju svoje obožavatelje da je njihova dvogodišnja kći Haven preminula 20. listopada zbog tragične nesreće gušenja kod kuće", navedeno je u priopćenju koje je objavljeno na njegovoj službenoj Facebook stranici. "Obitelj LeDoux cijeni vašu ljubav i podršku i trenutno traži privatnost." Par također ima i sina Bransona, a razlog gušenja zbog čega je djevojčica tragično preminula nije poznat.

Sigurnost djece: Što svaki roditelj treba znati o gušenju

Jabuka kao jedna od najvećih opasnosti gušenja kod djece

Članak iz 2010. godine The New York Timesa među 10 najvećih opasnosti od gušenja za djecu navodi jabuku, dok Dječja bolnica u Seattleu upozorava da je tvrdo voće s košticama također opasno i postoji mogućnost gušenja njima kod manje djece.

Wendy Wisner za Scary Mommy je ispričala priču kako se njezin dječak, kada je bio star 18 mjeseci, umalo ugušio jabukom. 

"Moj sin je počeo glasno kašljati i plakati. U očima je imao strah i znala sam da ovo nije običan pokušaj iskašljavanja nečega, već gušenje. Srećom, jedan moj prijatelj je priskočio u pomoć. 'Prebaci ga na nogu' rekao mi je, 'a onda ga udari po leđima.'

Možda te zanima... Dijete se ugušilo igračkom koja je bila namijenjena za njegovu dob Vrtić

"Nakon nekoliko udaraca čula sam drugačiji uzdah. Na tepihu ispred moga sina vidjela sam razmrvljenu jabuku, a on je ustao. Još jednom se nakašljao, otvorio usta i izvadio još jedan komad jabuke. Nakon toga veselo se nasmiješio. Mislim da u životu nisam osjećala veće olakšanje", rekla je Winser.

Doktor Tuan Nguyen, specijalist pedijatrije iz Regionalne bolnice i medicinskog centra Fountain Valley, smatra da bi prije svega svi roditelji malene djece trebali pohađati tečaj hitne pomoći za pomoć novorođenčadi i djeci.

"Bilo bi dobro to naučiti kako bi ih roditelji znali pozicionirati da bi mogli očistiti dišni put", kaže dr. Nguyen.

Hrana koja može biti opasna za vaše dijete od 1. do 5. godine

Doktor Nguyen kaže da se, osim opasnosti od gušenja hrane, roditelji moraju upoznati i sa opasnostima koje nisu povezane s hranom. Prema Akademiji američke pedijatrije, preko 50% slučajeva gušenja kod djece uključuje hranu. Međutim, studija iz 2019. godine utvrdila je da se učestalost gušenja djece od gutanja stranih tijela povećala za nevjerojatnih 91,5 % u razdoblju od 1995. do 2015. godine.

Prema navedenoj studiji, kovanice su na vrhu liste najčešće progutanih stranih predmeta, a slijede ih male igračke, nakit i baterije

U opasnu hranu za djecu spada i grožđe te cherry rajčiceKako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

beba žvače Možda te zanima... 9 opasnih stvari u kući kojima se beba može ugušiti Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.