Roditelji Sretna mama 20. listopada 2022.

Dijete u Zagrebu progutalo majčin prsten, završilo na hitnoj, sada čekaju - stolicu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znatno opasniji slučaj je kad dijete neki mali predmet udahne. Tada može doći do gušenja i drugih komplikacija i potrebno je zahvatom taj predmet izvaditi što prije.

Na hitni pedijatrijski odjel u KBC Sestre milosrdnice danas je stiglo dijete koje je progutalo majčin vjenčani prsten. Međutim, dijete nije u opasnosti. Nakon pregleda, pušteno je kući da kako bi putem probavnog trakta odnosno sa stolicom progutani prsten izbacilo iz tijela, piše Večernji list.

Poznato je da mala djeca sve što im je na dohvat ruke stavljaju u usta pa na to treba jako dobro paziti i sklanjati sve male predmete u njegovoj blizini.  U načelu, kad dođe do toga da dijete nešto proguta, napravi se rendgenska snimka pa ako se predmet nije zaglavio preporučuje se da dijete jede puno kašice kako bi progutano izašlo van.  

"Predmeti veličine do par centimetara vrlo vjerojatno mogu proći kroz dječja crijeva pa se najčešće čeka da prođe. Prsten je gladak pa će najvjerojatnije proći. U slučaju oštrog predmeta koji može nanijeti ozljedu, gastroskopskim se putem taj predmet izvlači van, a dijete se pritom uspava", opisao je jedan liječnik hitne službe za Večernji.

Znatno opasniji slučaj je kad dijete neki mali predmet udahne. Tada može doći do gušenja i drugih komplikacija i potrebno je zahvatom taj predmet izvaditi što prije.  Inače, na hitnim se bolničkim prijemima nerijetko susreću sa slučajevima u kojima zatvorenici slome žlicu i progutaju držak, samo kako bi izašli iz zatvora. Kako slomljeni držak oštricom može nanijeti ozljedu, u bolnici im tada gastroskopski vade taj držak. 

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.