Začini kolač od jabuka slojem pudinga i dobit ćeš nezaboravni desert koji miriše na jabuke i cimet
Sastojci:
Puding od vanilije:
- 4 žumanjka
- 2.5 dl kravljeg mlijeka
- 4 kapi ekstrakta od vanilije
- 4 lista želatine
- 2.5 dl vrhnja za šlag
- 80 grama oraha
Biskvit:
- 2 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- 0.5 čaše biljnog ulja
- 0.5 čaše bijelog pšeničnog brašna
- 0.5 praška za pecivo
- limunova korica
Pire od jabuka:
- 4 cijele jabuke
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
Priprema:
1. Pjenasto izmiješaj žumanjke sa šećerom, dodaj jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i naribanu limunovu koricu. Izmiješaj i na kraju lagano kuhačom umiješaj snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlij u namazan i pobrašnjen lim pa peci oko 25 minuta na 200 stupnjeva.
2. Oguljene jabuke sitno nareži. U zdjelu stavi šećer i zagrijavaj ga na laganoj vatri dok se ne otopi i karamelizira. Makni ga s vatre i dodaj mu jabuke s cimetom. Miješaj i pirjaj na laganoj vatri dok se jabuke ne počnu raspadati, a smjesa zgušnjavati i lijepiti. Kad se malo ohladi, stavi smjesu na pečeni ohlađeni biskvit.
3. Za puding od vanilije izmiješaj žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Postupno ulij mlijeko i kuhajte na pari dok se smjesa ne zagrije. Makni s vatre, dodaj vaniliju i želatinu (prethodno je prelijte vodom pa kad nabubri, procijedite). Miješaj dok se krema ne ohladi. Na kraju umiješaj tučeno slatko vrhnje.
4. Raspodijeli kremu po pireu od jabuka i pospi kolač orasima. Stavi u hladnjak na nekoliko sati da se kolač dobro stisne.
Potražite više recepata s jabukama na portalu missGASTRO