Sočna, hrskava, slatka ili kisela? Naravno riječ je o jabuci - jednom od najpopularnijeg, najdostupnijeg i najzdravijeg voća. Odlična je svježa, u kompotu i štrudlama, a mi vam donosimo još pet zdravih recepata u kojima će uživati cijela vaša obitelj
Jabuka na dan tjera doktora van
Slasne jabuke prepune su vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i voćnih kiselina. Ovo zdravo voće obiluje vitaminima C, A, B1, B2, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem i željezom. Jabuka sadrži značajnu količinu prehrambenih vlakana, a najznačajniji je pektin koji može sniziti razinu lošeg LDL kolesterola te pomaže postizanju osjećaja sitosti pa tako sprječava pretrpavanje hranom.
Jabuka sadrži i fruktozu, šećer koji pomaže zadovoljenju želje za slatkim, a istodobno ne uzrokuje pretjerane oscilacije razine glukoze u krvi.
Čips od jabuke
Sastojci:
- jabuke
- jabučni ocat
- šećer
- cimet
- voda
Priprema:
- Lagano zagrijavajte dvije žlice šećera i četiri žlice vode
- Kad se šećer otopi, dodajte pola žlice jabučnog octa i malo cimeta te maknite s vatre
- Jednu veću jabuku prepolovite, izvadite sjemenke i narežite na tanke ploške
- Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i složite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana ploške bude prema gore
- Pecite u pećnici na 100°C dok ne postane hrskavo, otprilike sat vremena
Recept Nade Đoković preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Palačinke od jabuka
Sastojci:
- 3/4 šalice običnog brašna
- 3/4 šalice integralnog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice šećera
- 1/3 žličice sobe bikarbone
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 jaje
- 3 žlice maslaca, rastopljenog
- 1/4 žličice vanilije
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica jabuka, oguljene i naribane
Priprema:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i muškatni oraščić u zdjelu za miješanje
- U zasebnu zdjelu pomiješati sodu bikarbonu, jaja, maslac, vaniliju i mlijeko
- Pomiješajte obje smjese i dodajte jabuke
- Pecite na vrućem, lagano namašćenom limu. Neka budu deblje
- Kada je tijesto puno rupa i blago smeđe, okrenite na drugu stranu. Okrenite palačinke samo jednom za vrijeme pečenja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Pita od jabuka i rogača
Sastojci:
- 4 jaja
- 0.25 kg brašna
- 0.10 kg maslaca
- 0.20 kg šećera
- 0.125 kg mljevenog rogača
- 1 žlica pšeničnog griza
- 0.10 l mlijeka
- 4 jabuke (oko 0.60 kg)
- 0.10 kg meda
Priprema:
- Od brašna, jednog jaja i jednog žumanjka, šećera i maslaca napravimo prhko tijesto
- Pustimo ga da se odmori, a u međuvremenu mljeveni rogač pomiješamo s ostatkom šećera, mlijekom, jajima, grizom u jednoličnu masu
- Jabuke ogulimo, prepolovimo i odstranimo koštice (malom žličicom ili nožem za izbadanje)
- Tijesto razvaljamo i složimo u kalup za torte, uzdignemo stranice i u to nalijemo smjesu od rogača
- Jabuke narežemo na ploške i poredamo gore. Stavimo u pećnicu na 170 stupnjeva da se peče otprilike 1 sat.
- Kad je pečeno vadimo van i premažemo medom
- Kod serviranja dodamo malo tučenog slatkog vrhnja i čokolade po želji
Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr
Muffini s jabukom i rižinim brašnom
Sastojci:
- 1 šalica rižinog brašna
- 1 jaje
- 1 jabuka
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice šećera
- 2 žlice ulja
- 2 žlice mljevenih badema/oraha
- 1/2 šalice mlijeka
Priprema:
- Jabuku ogulite, narežite i usitnite u blenderu ( jabuka se može i skuhati pa usitniti da se dobije pire)
- Sve sastojke promiješajte kuhačom
- Staviti u kalupe (slobodno ih napunite do vrha jer se neće puno dići)
- Peći na 220 stupnjeva na 15 minuta
- Ako koristite košarice za muffine, pustite da se potpuno ohlade, najbolje u hladnjaku par sati da se ne lijepe previše
Recept Pamele Konjevod preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Slatko slane pite od jabuka
Sastojci:
- 2 šalice kuhanog slanutka
- 1 mrkva
- 5 listova blitve
- 1 žličica sezamova ulja
- 1 file piletine
- 2 žličice sezama
- 1 jabuka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žlice vode
Priprema:
- Jednu šalicu slanutka pomiješajte s naribanom mrkvom i izmiksajte u kremu
- Blitvu skuhajte u slanoj vodi i ocijedite, pomiješajte je s jednom žličicom sezamova ulja
- Piletinu nasjeckajte na kockice te popecite na ulju sa sjemenkama sezama koje dodajte na kraju pečenja kako ne bi zagorjele
- Jabuku narežite na listiće, ali ne previše tanko kako ne bi puknuli
- Šećer pomiješajte s vodom i zagrijavajte na vatri, dodajte listiće jabuke te miješajte dok karamela ne postane zlatna, zatim maknite s vatre
- Kako bi dobila lijepi kružni oblik, koristite okrugli kalup kao za krafne, ali mora biti dubok
- Na dno posložite ostatak cijelih zrna slanutka, na njega smjesu slanutka i mrkve, blitvu, karamelizirane jabuke i na vrh piletinu
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr