Đumbir je dobar zbog kalija i magnezija koje sadrži i protuupalnog djelovanja. U keksićima postaje neodoljiva slastica
Sastojci:
- 2.5 šalice pšeničnog brašna
- 0.33 šalica mljevenog đumbira
- 2 male žlice praška za pecivo
- 0.25 male žlice soli
- 0.75 šalice maslaca
- 0.5 šalice šećera
- 0.5 šalice smeđeg šećera
- 1 jaje
- 0.25 šalice javorovog sirupa
- 1.5 mala žlica korijena đumbira
- 1.5 mala žlica đumbira u prahu
- 1 mala žlica mljevenog cimeta
- 0.5 male žlice klinčića u prahu
Priprema:
1. Jednu rešetku postaviti u gornju trećinu pećnice a drugu rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijati na 180˚C. Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom.
2. Pomiješati brašno, kristalizirani đumbir, prašak za pecivo i sol u srednjoj zdjeli.
3. Pomoću električnog miksera usitniti maslac oko 2 min u velikoj zdjeli, zatim postupno dodati obje vrste šećera i miksati na srednjoj brzini do kremaste smjese, oko 3 minute.
4. U smjesu maslaca i šećera dodati jaje, šećerni sirup, svježi i đumbir u prahu, cimet i klinčić. Kratko izmiksati smjesu da se svi sastojci povežu.
5. Miješati smjesu sa brašnom sa smjesom maslaca i šećera, lagano miješajući kako bi dobili kompaktnu smjesu.
6. Preostali šećer (1/3 šalice) premjestiti u manju zdjelicu.
7. Po jednu žlicu dobivenog tijesta oblikovati u loptice među dlanovima, uvaljati u šećer pa odložiti na lim za pečenje. Između svakog komada ostaviti 4 do 5 cm prostora.
8. Kekse peći u zagrijanoj pećnici dok površina ne popuca, rubovi postanu čvrsti a unutrašnjost je još mekana, otprilike 15 minuta. Pričekati da se postupno ohlade prije serviranja.
Potražite još ukusnih recepata na portalu Gastro.hr