Školarci Prehrana školarca 19. rujna 2016.

Ukusni i zdravi keksići od đumbira

keksi đumbir
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Đumbir je dobar zbog kalija i magnezija koje sadrži i protuupalnog djelovanja. U keksićima postaje neodoljiva slastica

Sastojci:

  • 2.5 šalice pšeničnog brašna
  • 0.33 šalica mljevenog đumbira
  • 2 male žlice praška za pecivo
  • 0.25 male žlice soli
  • 0.75 šalice maslaca
  • 0.5 šalice šećera
  • 0.5 šalice smeđeg šećera
  • jaje 
  • 0.25 šalice javorovog sirupa
  • 1.5 mala žlica korijena đumbira
  • 1.5 mala žlica đumbira u prahu
  • 1 mala žlica mljevenog cimeta
  • 0.5 male žlice klinčića u prahu

Priprema:

1. Jednu rešetku postaviti u gornju trećinu pećnice a drugu rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijati na 180˚C. Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom.

2. Pomiješati brašno, kristalizirani đumbir, prašak za pecivo i sol u srednjoj zdjeli.

3. Pomoću električnog miksera usitniti maslac oko 2 min u velikoj zdjeli, zatim postupno dodati obje vrste šećera i miksati na srednjoj brzini do kremaste smjese, oko 3 minute.

4. U smjesu maslaca i šećera dodati jaje, šećerni sirup, svježi i đumbir u prahu, cimet i klinčić. Kratko izmiksati smjesu da se svi sastojci povežu.

5. Miješati smjesu sa brašnom sa smjesom maslaca i šećera, lagano miješajući kako bi dobili kompaktnu smjesu.

6. Preostali šećer (1/3 šalice) premjestiti u manju zdjelicu.

7. Po jednu žlicu dobivenog tijesta oblikovati u loptice među dlanovima, uvaljati u šećer pa odložiti na lim za pečenje. Između svakog komada ostaviti 4 do 5 cm prostora.

8. Kekse peći u zagrijanoj pećnici dok površina ne popuca, rubovi postanu čvrsti a unutrašnjost je još mekana, otprilike 15 minuta. Pričekati da se postupno ohlade prije serviranja.

Potražite još ukusnih recepata na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.