Vrtić Prehrana djeteta 25. veljače 2018.

Dobiva li dijete dovoljno kalcija ako je alergično na mlijeko?

dječak, hrana, jede
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječak je alergičan na kravlje mlijeko i ne konzumira mliječne proizvode pa njegovu mamu zanima kojim namirnicama može nadoknaditi gubitak ovog minerala

Imam dječaka od pet i pol godina koji je alergičan na kravlje mlijeko. S obzirom na navedeno, ne konzumira mlijeko niti mliječne prerađevine. Ono što me zabrinjava je kalcij. Koliko smo zaista na gubitku? Kojim namirnicama možemo obogatiti prehranu, a da sadrže kalcij?

Najbolji način nadoknade kalcija u djetetovoj prehrani iz koje je isključeno kravlje mlijeko je dati mu zamjenu za isto, bilo da se radi o sojinom, ili nekom drugom biljnom napitku (rižino, zobeno ili bademovo mlijeko). Ono što je važno napomenuti da je najbolja zamjena za kravlje mlijeko upravo napitak napravljen od mahunarke - sojino mlijeko obogaćeno kalcijem.

mlijeko dječak Možda te zanima... Što kad dijete ne podnosi mlijeko? Vrtić

No, često se događa da je uz alergiju na kravlje mlijeko dijagnosticirana alergija i na soju, onda su alternative druga biljna "mlijeka", međutim tada treba znati da ova mlijeka imaju vrlo niski udio bjelančevina i masti, zbog čega djetetovu prehranu istima treba obogatiti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osim mlijeka, kalcij je sadržan i u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, špinat, blitva) te rabarbara, repa, brokula, zatim mahunarke i proizvodi od mahunarka (posebno tofu), zob, sušeno voće (smokve, šljive), orašasti plodovi, losos, srdela i morski plodovi, no iz nekih biljnih izvora iskoristivost je manja zbog pojedinih spojeva koji ometaju apsorpciju (fitinska kiselina u zelenom lisnatom povrću i mahunarkama).

djeca hrana jedu Možda te zanima... Hrana bogata kalcijem: Kako djetetu osigurati dovoljan unos? Vrtić

Budući da djeci treba veća količina nutrijenata s obzirom na rast i razvoj, a s druge strane ne mogu pojesti veće količine navedenih namirnica, djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjenu za mlijeko povremeno se preporučuje dati suplementaciju tekućim kalcijem (kalcij citrat). 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.