Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. studenoga 2017.

Što kad dijete ne podnosi mlijeko?

mlijeko dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Netolerancija na laktozu obično se javlja nakon druge godine i važno ju je razlikovati od alergija na proteine mlijeka. Pročitajte koji su uzroci i simptomi

Mlijeko je važan dodatak prehrane za dijete. No, nažalost, postoje šanse za neku djecu da razviju gastrointestinalni poremećaj nakon konzumiranja mlijeka. Razlog za to je uglavnom laktoza. Netolerancija na laktozu obično se javlja nakon druge godine starosti.  Vrlo je važno razlikovati netoleranciju na laktozu od alergija na proteine mlijeka

Nakon što vidite da vaše dijete ne podnosi laktozu, morate poduzeti neke dodatne mjere u njegovoj prehrani. U nastavku pogledajte uzroke, simptome i dijagnostiku netolerancije na laktozu.

Uzroci

Netolerancija na laktozu je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno laktoze, enzima koji je potreban da bi se razgradila laktoza, šećer u mlijeku. Laktaza se razdvaja na laktozu, na glukozu i galaktozu, koje se lako apsorbiraju. Kad nema dovoljno laktaze u tijelu, laktoza odlazi u debelo crijevo gdje je bakterije prerađuju i zbog toga se javljaju razni plinovi. To rezultira nastankom gastrointestinalnih poremećaja.

Simptomi

Simptomi mogu varirati od blagih, umjerenih ili teških, ovisno o toleranciji na laktozu. Opći simptomi su grčevi, bolovi u trbuhu, plinovi i proljev u trajanju oko 30 minuta do dva sata nakon uzimanja bilo kakve hrane ili pića koji sadrže laktozu. Netolerancija na laktozu neće izazvati povraćanje, ali alergija na hranu hoće.

Dijagnoza

Strogo izbjegavanje hrane s laktozom i kontinuirano praćenje je glavni korak u kliničkoj dijagnozi netolerancije na laktozu. Određeni laboratorijski testovi će vam pomoći u dijagnosticiranju netolerancije na laktozu i to će vam pomoći da razlikujete ovaj problem od alergija na proteine mlijeka.

Liječenje

Izbjegavanje mliječnih proizvoda nije lijek za svu malu djecu. Pokušajte kratkoročno ograničavati laktozu i uvoditi laktozu polako u sve većoj količini. Zamijenite mliječne proizvode s drugim izvorima kalcija i vitamina D ako vaše dijete pokazuje izrazitu nelagodu.

Teško je odrediti koliko laktoze vaše dijete može tolerirati. Dakle, budite strpljivi i pratite unos mlijeka i mliječnih proizvoda kod vašeg mališana. Tako ćete znati granicu tolerancije laktoze kod vašeg djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.