Beba Dohrana 18. svibnja 2013.

Što kad je dijete alergično na mlijeko?

mlijeko, dječak, krava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U dojenčadi i male djece mlijeko je vodeći alergen zbog čega je vrlo bitno znati da su bjelančevine mlijeka sastavni dio adaptiranih dojenačkih mliječnih pripravaka

Važnost i funkcionalnost mlijeka kao namirnice odavno su prepoznati, no čini se da se upravo njegovo nutritivno bogatstvo u nekim slučajevima pokazalo štetnim. Mlijeko i mliječni proizvodi skupina su namirnica izrazito bogata bjelančevinama, među kojima je i relativno velik broj onih koje izazivaju alergijsku reakciju. Redom su to alfa-laktoalbumini, beta-laktoglobulini te kazeini.

Alergijska reakcija na mlijeko može se manifestirati na nekoliko načina. Najočiglednija reakcija je osip ili urtikarija, koji se vrlo često javljaju oko usnica, po licu i rukama. No, dijete može reagirati na bjelančevine kravljeg mlijeka i proljevom ili zatvorom, a stolica često zna sadržavati krv, odnosno tragove krvi koji često golim okom nisu vidljivi. Uslijed ovih reakcija dolazi do nenapredovanja djeteta, a vrlo često i do odbijanja konzumacije mlijeka i mliječnih prerađevina.

Izbjegavajte mlijeko i sve mliječne proizvode!

Budući da se radi o alergiji na proteine, odnosno bjelančevine kravljeg mlijeka, eliminacijska prehrana podrazumijeva izbjegavanje konzumacije mlijeka i svih mliječnih prerađevina, kao što su jogurt, vrhnje, sirevi pa i maslac. Bjelančevine kravljeg mlijeka u prehrambenim proizvodima mogu se naći u raznim oblicima a najčešće su deklarirane kao: bjelančevine ili proteini mlijeka, mlijeko u prahu, kazein, sirutka.

U dojenčadi i male djece mlijeko je vodeći alergen zbog čega je vrlo bitno znati da su bjelančevine mlijeka sastavni dio adaptiranih dojenačkih mliječnih pripravaka. Mnoge osobe, a i djeca s postavljenom alergijom na kravlje mlijeko vrlo često imaju alergiju i na kozje mlijeko, a nerijetko i vezanu (križnu) alergiju na soju. U dječjoj dobi mlijeko i mliječni proizvodi važna su skupina namirnica zbog čega je joj je potrebno naći adekvatnu zamjenu.

Zamjena: posebne dojenačke formule i sojino mlijeko

Ako majka ne može dojiti, umjesto standardnih dojenačkih pripravaka kao terapija se koriste dojenački pripravci s ekstenzivno ili parcijalno hidroliziranim bjelančevinama sirutke ili kazeina.

U veće djece savjetuje se, ako nema alergije, korištenje sojinog mlijeka, a ako to nije moguće može se koristiti isti pripravak kao i za dojenčad. Ostala biljna "mlijeka" nisu adekvatna zamjena kravljem mlijeku za djecu ispod 10 godina, no mogu se koristiti kao pomoć prilikom pripreme raznih jela i slastica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.