Vrtić Prehrana djeteta 02. studenoga 2017.

Dijete obožava kisele krastavce. Nedostaje li mu nešto u prehrani?

dječak dijete kiseli krastavci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječak obožava kisele krastavce i kisele namirnice, a nutricionistica Tena Niseteo odgovara znači li to da djetetu nedostaje određena skupina mikronutrijenta u organizmu

Moj sin ima godinu i 10 mjeseci i u zadnje vrijeme je lud za kiselim. Obožava kisele krastavce i masline i nekad ih čak jede i same. Inače jede dosta raznoliko, a još uvijek ga i dojim, ali sad se pitam je li to možda znak da mu nešto nedostaje u prehrani. Također me zanima možemo li mu davati to ukiseljeno povrće koliko želi. 

Navodite da vaše dijete u zadnje vrijeme voli kiselo i traži jesti kisele namirnice. Ovo, prema holističkom nutricionističkom pristupu, može biti pokazatelj nedostatka određene skupine mikronutrijenta u organizmu (osobito zato što je primijećeno da su djeca koja vole kiselo uglavnom niže tjelesne mase), no s druge strane može biti da se radi o djetetu koje voli jače okuse među koje se ubraja i kiselo.

djevojčica jesen jabuke Možda te zanima... Kako prepoznati koji vitamini nedostaju djetetu? Vrtić

Sve dok djetetu dajete kisele namirnice s mjerom nema brige, ovo zapravo odgovara na vaše drugo pitanje o količini kiselih namirnica u prehrani vašeg djeteta. Naime, davanje ukiseljenog povrća i ostale kisele hrane djetetu bez kontrole i koliko ono želi ne savjetuje se, no svakodnevni unos manjih količina kiselog je u redu.

Budući da se u naglim željama za određenim okusima često prepoznaje deficit određenih hranjivih tvari, da biste dijete osigurali od eventualnog postojanja nutritivnih deficita savjetujem vitaminsko-mineralnu terapiju adekvatnu dobi kroz par mjeseci (najbolje od listopada do veljače). 

Pratite nas i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.