Vrtić Prehrana djeteta 27. kolovoza 2013.

Obavezne namirnice na vrtićkom jelovniku

vrtić ručak
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prehrana djece u dobi od jedne do šest godina u dječjim vrtićima temelji se na cjelovitim žitaricama, sezonskom voću i povrću, preporučuju se fermentirani mliječni proizvodi, a kolači, kompoti i pudinzi trebali bi biti pripremljeni s manjim dodatkom šećera

Za djecu dobi od jedne do tri godine preporučuju se tri obroka i tri međuobroka dnevno. Kad dijete postane neovisnije treba ga poticati da se hrani samo, a nakon 1. godine svu tekućinu treba nuditi iz šalice. U dobi od pet godina i kasnije prehrana postaje jednaka onoj kakva se preporučuje odraslima.

Tablica Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima navodi preporučene vrste hrane i jela u planiranju dnevnih i tjednih jelovnika u dječjim vrtićima za djecu u dobi 1 do 6 godina.

SKUPINE HRANE PREPORUČENE VRSTE HRANE

Mlijeko i fermentirani mliječni napitci

Djeca u dobi od 12 – 36 mjeseci – mlijeko ≥ 3,5% m.m.

Djeca od 3  – 6 godina – punomasno i djelomično obrano mlijeko, ali ne manje od 2,5%m.m.

Sir

Sve vrste svježeg sira, namaza od svježeg sira, mliječnih namaza te polutvrdih sireva.

Meso

Češće meso peradi (puretina, piletina) i kunića, te teletina i janjetina, a rjeđe crveno meso (preporuka: nemasna svinjetina i junetina).

Mesne prerađevine

Ne preporučuju se djeci do 3 godine. Starijoj djeci mogu se dati naresci kod kojih je vidljiva struktura mesa (npr. narezak od purećih ili pilećih prsa, šunka ili kare i sl.), te samo povremeno pileće ili pureće hrenovke.

Riba

Isključivo filetirana riba bez kosti. Za pripremu riblje paštete može se koristiti riba iz konzerve (sardine, tuna i sl.).

Jaja

Isključivo kokošja termički dobro obrađena jaja (tvrdo kuhana, jaja u složencima, žličnjacima i sl.)

Mahunarke

Suhe mahunarke (npr. grah, leća, slanutak, bob, soja)

Orašasti plodovi i sjemenke

Isključivo mljeveni orašasti plodovi (npr.orasi, lješnjaci, bademi i sl.) i mljevene sjemenke (npr. buće, sezama, lana i sl.) kao dodatak hrani.

Žitarice i proizvodi od žitarica

Kruh, pecivo, tjestenina i ostali proizvodi od žitarica (npr. ječmena, zobena i prosena kaša, riža, heljda, žitne pahuljice, müsli i sl.). Za djecu stariju od 2 godine života postepeno uvoditi cjelovite žitarice i proizvode.

Krumpir

Krumpir kuhani kao prilog ili sastavni dio variva. Izbjegavati krumpir pržen u dubokom ulju.

Voće

Sve vrste svježeg/sezonskog i sušenog voća te prirodni svježe iscijeđeni voćni sokovi.

Povrće

Sve vrste sezonskog svježeg i termički obrađenog povrća. U slučaju nedovoljne opskrbe svježim sezonskim povrćem, koristiti zamrznuto.

Maslac i margarin

Maslac i mekani margarinski namazi.

Ulja

Isključivo biljna ulja (npr. maslinovo, suncokretovo, od kukuruznih klica, repičino, bučino).

Kolači

Kolači pripremljeni u kuhinji vrtića i industrijski gotovi kolači, s manjim količinama šećera i masti, a bez krema na osnovi sirovih jaja.

Kompoti

Kompoti od svježeg voća s malo šećera. U slučaju loše opskrbe svježim voćem koristiti industrijski kompot, ali razrijeđen vodom (dodati oko 20 posto vode).

Marmelade, džemovi, med

Prednost dati marmeladama i džemova s manje šećera, ali bez dodatka umjetnih sladila. Sve vrste meda.

Puding

Prednost dati pudinzima pripremljenim s manjim dodatkom šećera.

Sladoled

Mliječni sladoled.

Sol

Jodirana kuhinjska sol.

Ocat

Jabučni ili vinski ocat te sok od limuna.

Začinsko bilje

Peršin (iza navršene 2 godine života), celer, bosiljak, mažuran, koromač, lovorov list i sl.

Voda

Pitka voda po želji.

Čaj

Svježe kuhani čaj (npr. od šipka) uz dodatak soka od limuna, kao topli ili hladni napitak.

Vitaminski napitak u prahu

Povremeno (kada postoji problem u opskrbi svježim voćem) za djecu stariju od 3 godine.

Izvori:

  • Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi: "Izmjene i dopune programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima", NN 121/2007
  • Vučemilović Lj., Vujić-Šisler Lj. Podružnica medicinskih sestara dječjih vrtića grada Zagreba: "Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi", Zagreb, 2007.

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.