Vrtić Prehrana djeteta 13. svibnja 2013.

Pravilna prehrana nije dječja igra

zdrava prehrana djeca povrće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca do tri godine trebaju više hranjivih sastojaka nego odrasli. Primjerice, treba im čak četiri puta više željeza i tri puta više kalcija

Između prve i treće godine starosti kod djece se razvijaju složena psiho-fizička umijeća: koordinacija, koncentracija i fina motorika, dakle umne i tjelesne sposobnosti. U tom smislu, dakle, u kratkom vremenu dolazi do ogromnog napretka. Vaše dijete sada treba prehranu koja ima s jedne strane sve potrebne hranjive sastojke u dostatnoj količini, a s druge strane uzima u obzir senzibilnost malog organizma.

Na što trebate usmjeriti pažnju

Djeca između 1 i 3 godine starosti:

 • S obzirom na tjelesnu težinu, trebaju više hranjivih sastojaka od odraslih, npr. četiri puta više željeza i tri puta više kalcija.
 • Trebala bi dobivati manje slana jela da se njihovo osjetilo ukusa ne bi naviknulo na takvu hranu, a to će poslije utjecati na stabilizaciju krvnog tlaka.
 • Trebala bi uzimati samo malo šećera da se ne bi razvila neprirodna potreba za slatkom hranom te izbjegla pretilost, dijabetes tipa II i karijes.
 • Osjetljivija su na štetne tvari te još uvijek podložna infekcijama.
 • Trebala bi dobivati jela koja su samo blago začinjena i ne sadrže pojačivače okusa ni umjetne arome.
 • Uglavnom više ne žele da ih drugi hrane. Male zalogaje, porcije voća ili grickalice male ručice mogu same dobro držati, te se na taj način razvija i spretnost pri jelu.

Najbolja su svježe pripremljena jela

Zdrava prehrana stvar je navike već od prve godine starosti. Izbalansirana i dobra prehrana posebno je važna za rast, razvoj i održavanje dobrih prehrambenih navika: s mnogo voća i povrća, proizvoda sa žitaricama punog zrna, riže, tjestenine, krumpira, mlijeka, nešto mesa i ribe, visokovrijednih masnoća i ulja.

Vaše dijete neće uvijek jesti ono što mu ponudite. Nekad ćete biti na putu ili nećete imate sve sastojke u kući. I vi, naravno, znate da su prženi krumpirići, pizza, hamburgeri, čokolade i slično omiljena jela naših najmanjih, ali i da su sve samo ne zdrava hrana. Ako se djeca hrane jednolično, s mnogo masnoće i slatkoga te primaju premalo hranjivih tvari, to se može negativno odraziti na ukupnu izmjenu tvari i razvoj.

Najbolje je pripremati svježa jela ili birati specijalne proizvode za malu djecu. Koji proizvodi stvarno odgovaraju zakonskim odredbama, prepoznat ćete po specifičnim preporukama prema godinama starosti djeteta.

Dobra prehrana stvar je navike

Kako se zdravo hraniti djeca mogu naučiti od svojih roditelja. U dječjoj dobi stvaraju se navike koje svaki čovjek zadržava cijeloga života. Dakle, bez obzira na to je li riječ o odnosu prema hrani ili o tome da se kuša nešto novo i jede raznovrsno – učite svoju djecu jesti zdravo i tome dajte posebnu važnost. Ovako ćete ispravno učiniti:

 • Ukupno se preporučuje pet obroka dnevno: tri glavna obroka i dva međuobroka.
 • Imajte vremena za zajedničke objede. Tijekom jela ne dopustite igranje igračkama ili čak gledanje televizije.
 • Dopustite svome djetetu da vas gleda i pomaže vam u pripremi hrane. Tako možete razviti kod djece veselje spram hrane i volju za jelom.
 • Dajte svome djetetu pribor za jelo s blago savijenom žlicom. Tako će lakše učiti koristiti se priborom za jelo.
 • Postoje i zdrave zabavne grickalice bez šećera ili s visokim udjelom žitarica punog zrna.
 • Vaše dijete trebalo bi dovoljno piti, najbolje vodu, nezašećerene biljne i voćne čajeve ili sokove s vodom (voda:sok = 2:1). Također, važno je da se dijete pravovremeno navikava piti iz šalice ili čaše. To pridonosi zdravlju zuba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.