Beba Dohrana 04. svibnja 2016.

Koju hranu bebe ne smiju jesti?

beba, dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

I liječnici i roditelji svjesni su činjenice da je prehrana djeteta, osobito u prvoj godini života, vrlo važna i da o njezinoj kvaliteti ovisi i zdrav rast i napredak djeteta. No, tada se javljaju nedoumica koju hranu dijete smije jesti, a koju ne smije

Kako bismo riješili vaše nedoumice, donosimo vam osam korisnih savjeta o prehrani djeteta. Saznajte što vaše dijete ne smije jesti u prvih nekoliko godina života.

Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

  • Djeci mlađoj od pet godina nikad nemojte davati jezgrasto voće (cijela jezgra) zbog opasnosti od gušenja. Ako u obitelji postoje slučajevi alergija na hranu, nemojte davati djetetu kikiriki dok ne navrši tri godine života!
  • Čaj, kavu i druge napitke koji sadrže kofein, jer mogu spriječiti apsorpciju željeza u organizmu.
  • Sirova i nedovoljno kuhana jaja nisu dozvoljena do 12. mjeseca života, jer predstavljaju opasnost od trovanja salmonelom.
  • Nemojte dodavati sol ili šećer u bebinu hranu dok ne navrši godinu dana. Čak i nakon toga, sol i šećer koristite u vrlo malim količinama.
  • Med se ne smije davati djeci prije navršenih godinu dana života jer postoji određen rizik od trovanja bakterijom botulizma.
  • Gazirana pića sadrže odviše veliku količinu šećera, koja može oštetiti zubiće u razvoju.
  • Namirnice koje sadrže velike količine biljnih vlakana teško su probavljive za malu djecu i količine treba prilagoditi djetetu.
  • Namirnice s malim postotkom masnoće (prije svega, obrano mlijeko i jogurt), osim ako to nije savjetovao liječnik. Bebi je potrebno dosta kalorija da bi normalno rasla.

 Osigurajte svom djetetu energiju i hranjive tvari potrebne za optimalan rast i razvoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.